14 mart. 2022 | 10:05

Românii și mașinile electrice sau hibride: este uimitor cât s-au schimbat obiceiurile șoferilor din România în 2022

ACTUALITATE
Românii și mașinile electrice sau hibride: este uimitor cât s-au schimbat obiceiurile șoferilor din România în 2022

Chiar dacă ai crede că românii au o afinitate deosebită pentru mașini pe benzină și motorină, de fapt, se aliniază cu pași repezi la trendul occidental în materie de achiziții auto. Cu alte cuvinte, merg din ce în ce mai mult pe mâna unor autoturisme electrice sau hibride.

În primele două luni din 2022, a fost deja identificată o schimbare importantă de trend în ceea ce privește investițiile românilor în autoturisme noi. Cota de piață a mașinilor electrice și hibride comercializate în ianuarie și februarie în România a depășit 17%.

În contextul în care înmatriculărilor de autoturisme noi diesel s-a rezumat la 15,3% din piață, este clar că, pe meleaguri mioritice, conaționalii noștrii încep să cocheteze cu autoturisme verzi, cu un impact redus asupra mediului înconjurător, dar și asupra portofelului. Nu de alta, dar la cât se scumpește benzina și motorina în fiecare zi, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că românii caută alternative.

Ce mașini cumpără românii, care sunt cele mai populare

APIA (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România) a publicat cel mai recent raport cu privire la înmatriculările de autoturisme în lunile ianuarie și februarie 2022. Cu această ocazie, aflăm că, pe piața autohtonă, au fost comercializate 3086 de mașini electrifiate. Discutăm de o combinație între 100% electrice și hibride. Valoarea cu pricina reprezintă nu mai puțin de 17,4% din cota de piață. Anul trecut, în aceeași perioadă, erau înmatriculate doar 1669 de mașini electrifiate, pentru o cotă de piață de 13,1%.

Dincolo de cota de piață în creștere accelerată, mașinile electrice și hibride noi au depășit numeric vânzările de vehicule diesel cu 365 de unități, acestea din urmă fiind achiziționate în 2.721 de exemplare. În consecință, comparativ cu anul trecut, cota de piață a mașinilor diesel s-a redus de la 26,1% în perioada ianuarie – februarie 2021 până la 15,3% în primele două luni din 2022. Diferența este una fabuloasă și trădează un trend ușor de identificat.

În privința celor mai căutate modele, Dacia Spring este pe primul loc, cu 315 unități înmatriculate. Tesla Model 3 este pe 2 cu 96 de unități, Hyundai Kona pe 3 cu 88 de exemplare, pe când Volkswagen ID.3 este pe 4 – 65 de exemplare, iar Volkswagen e-Up! este pe locul cinci cu 54 de unități. Pe zona de plug-in hybrid (hibride cu încărcare la priză), clasamentul înmatriculărilor de pe meleaguri mioritice este condus de Ford Kuga, cu 58 unități, urmat de Hyundai Tucson (47 unități), Mercedes-Benz GLE (47 unități), Mercedes-Benz GLC (41 unități) și Volvo XC60 (32 unități). În total, au fost înmatriculate în România 626 astfel de mașini, în creștere de la 224 cu un an în urmă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele