Cum fac români economie, investiții: imobiliarele s-au dus în cap, dar au crescut altele

Cum fac români economie, investiții: imobiliarele s-au dus în cap, dar au crescut altele

Din ce în ce mai mulți români se gândesc la traiul de după vârsta pensionării și, din acest motiv, fac investiții, economii și încearcă să-și păstreze finanțele în forme inspirate. Un studiu recent atrage însă atenția asupra schimbărilor care se văd în preferințele celor care au bani în România.

Erste Asset Management a publicat o analiză referitoare la ultimii trei ani de preferințe investiționale ale românilor. Cea mai mare schimbare se vede în ceea ce privește deschiderea către fondurile de investiții, +7% comparativ cu 2018. În același timp, însă, românii caută să-și dobândească un anumit nivel de stabilitate financiară. Din acest motiv, +12% optează pentru diversificarea mijloacelor de economisire sau investiție, +11% bagă banii în aur sau obiecte de valoare, pe când +10% își investesc banii în fonduri de investiții.

Cea mai mare discrepanță depistată în ultimii trei ani ține de piața imobiliară. Față de 2018, s-a înregistrat o scădere cu nu mai puțin de 25% a interesului pentru investițiile în proprietăți imobiliare, ca modalitate de pregătire a situației financiare, după retragerea din viața profesională.

Ce fac românii cu banii, cu economiile

Ca referință, Erste Asset Management este cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România și companie membră a Erste Group. Din această poziție, împreună cu compania de cercetări D&D Research, a realizat un studiu menit să asocieze niște cifre precise relației pe care o au românii cu surplusul financiar, dar și modului în care mulți dintre noi se raportează la instrumentele de economisire, investiții.

„Studiul este un demers inițiat de Erste Asset Management împreuna cu D&D Research și alți parteneri încă din 2016. Am decis să îl transformăm într-un exercițiu de continuitate, reiterându-l în 2018 și, recent, între finalul anului 2021 și primul trimestru al lui 2022, perioadă marcată de tulburările economice și sociale aduse de războiul din Ucraina, dar și de accelerarea inflației. Pentru noi, ca asset manageri, este foarte important să înțelegem atât poza relației cu surplusul financiar, cât și evoluția sa în timp.

În plus, știm că subiectul fondurilor de investiții este unul mai dificil de abordat, însă datele din studiu ne arată semnale clare de progres și de diversificare de portofoliu, ceea ce ne bucură. De asemenea, rămâne valabilă discrepanța majoră de încredere, cunoștințe și înțelegere între cei care sunt deja utilizatori ai fondurilor și cei care nu sunt. Însă, la Erste Asset Management, credem că fondurile de investiții sunt una dintre cele mai ”democratice” forme de a investi, fiind accesibile oricui”, a declarat Horia Braun Erdei, Director General al S.A.I. Erste Asset Management S.A.