Românii și banii lor, din bancă: se întâmplă zilnic, minut cu minut – „nu produc nimic”

Românii și banii lor, din bancă: se întâmplă zilnic, minut cu minut - „nu produc nimic

Comportamentul financiar al românilor, atunci când vorbim despre banii economisiți, lasă mult de dorit. Cu alte cuvinte, nu avem această „cultură” a economiei, în ciuda vremurilor apuse în 1989, care ar fi trebuit să ne învețe măcar acest lucru.

Desigur, acest gen de comportament se aplică, îndeosebi, în rândul celor tineri, care nu au trecut prin rigorile și restricțiilor epocii ceaușiste când, în mod inevitabil, erai obligat să „pui la saltea”, pentru că „nu se știe ce va urma mâine”.

Chiar și așa, nici perioada post-Revoluție nu a fost una extrem de stabilă, ba chiar dimpotrivă. În ciuda acestui lucru, românii economisesc rareori din banii pe care îi primesc la salariu.

Banii se duc mai mult pe consum, mai puțin în economii

În mod evident, un factor vinovat pentru acest lucru este și faptul că salariile din România sunt, în marea lor majoritate, extrem de mici, cu mult sub media Uniunii Europene. Așadar, devine imposibil să faci economii cu un salariu minim pe economie – acesta abia dacă îți ajunge până la următoarea dată de salariu.

Însă acesta nu este singurul motiv pentru care românii nu reușesc să strângă bani. La noi în țară, educația financiară a noilor generații este una deficitară. Chiar dacă câștigă puțin, românii au tendința de a-și cheltui banii pe produse sau servicii pe care, în definitiv, nu și le permit. În plus, suntem campioni, de asemenea, la capitolul împrumuturi, în ceea ce privește achizițiile ce nu intră în categoria de bază (alimente, plata facturilor, etc).

Spre exemplu, conform specialiștilor în domeniu, un român din trei își ia sfaturile financiare de la prieteni, sau chiar de pe Facebook. Mai mult, o bună parte dintre aceștia nu are nici cea mai vagă idee ce înseamnă o investiție sau cât de păguboasă ar putea fi una, în anumite cazuri, sau cât de avantajoasă, în altele.

Tot printre români circulă adesea un mit, porivit căruia, dacă îți depui banii în fonduri de investiții, ai toate șansele să rămâi cu ei blocați mult și bine. Așadar, din acest motiv, mulți dintre ai noștri evită o astfel de metodă de păstrare a finanțelor.

Ce se întâmplă în realitate: în fondurile de investitii ai acces perment la banii tăi. De asemenea, poți intra în joc cu o sumă pe care ți-o poți permite.

O altă metodă prin care poți economisi bani este să pui, la fiecare salariu, câte o anumită sumă într-un cont separat, de economii, în bancă. Nu contează cât, ci doar să fie o sumă pe care ți-o poți permite.

Mai mult, îți poți face anual un grafic al cheltuielilor, astfel încât să observi care sunt cheltuielile absolut necesare și care „mofturile”.

Citește și: