Românii nu știu prea multe despre alcool: ce arată ultimele studii
Românii nu prea știu concret ce se întâmplă dacă beau alcool. Majoritatea dintre ei cred în mod greșit că, dacă amestecă bere, vin și băuturi spirtoase, se vor îmbăta mai repede. Aproape un sfert dintre ei cred că dacă beau doar vin – fără bere sau băuturi spirtoase – nu se vor îngrășa: total eronat.
Concluziile au reieșit în urma celei mai recente ediții a campaniei DRINKiQ din România, lansată de Diageo, principalul producător și distribuitor de băuturi alcoolice din lume. Chestionarul DRINKiQ a fost instrumentul de cercetare, mai exact zece întrebări prin care încearcă să afle dacă oamenii cunosc informații de bază despre alcool.
Așadar, 1.800 de persoane și-au testat DRINKiQ-ul în România și, în medie, oamenii știau răspunsul la șase din cele zece întrebări. Întrebările se refereau la informații generale despre alcool și efectele acestuia asupra organismului uman. În continuare, câteva dintre cele mai relevante concluzii.
În primul rând, mai bine de 70% dintre participanți încă mai cred că, dacă amestecă berea, vinul și băuturile spirtoase, se vor îmbăta mai repede. Acesta este un mit, deoarece efectul este determinat de cantitatea de alcool consumată de o persoană, nu de tipul băuturii alcoolice.
De asemenea, aproape 70% dintre respondenții români nu au știut că o măsură standard de băuturi spirtoase, vin sau bere conține aceeași cantitate de alcool și că efectul asupra organismului este determinat de cantitatea consumată, nu de ceea ce alegem să bem. În plus, unul din șase participanți crede că berea este o opțiune mai sănătoasă decât un pahar cu vin sau un amestec de băuturi spirtoase, cum ar fi un cocktail. Realitatea e că o unitate standard de băuturi spirtoase, bere sau vin conține aceeași cantitate de alcool, în general cam 10-15ml de alcool.
Mai mult, mai bine de un sfert dintre respondenți cred în mod eronat că bărbații și femeile de aceeași constituție care beau aceeași cantitate de alcool resimt efectele acestuia la fel. E eronat, deoarece ficatul procesează alcoolul cu ajutorul unei enzime numite alcool dehidrogenază (ADH). Femeile au un nivel mai scăzut de enzime ADH în organism, adică femeile care consumă aceeași cantitate de alcool ca bărbații vor resimți efectele acestuia mai accentuat.