Românii nu mai vor să fie patroni: afacerile sunt greu de ținut în picioare, criza e reală, firmele se închid pe capete
Mediul privat românesc reflectă cu foarte mare acuratețe dificultățile economice în care ne scufundăm cu toții, de luni de zile.
Managerii companiilor din România constată, de la un an la altul, cât de dificil le este să-și țină pe linia de plutire propriile afaceri.
Adesea, acest lucru se dovedește a fi o misiune imposibilă. În contextul multiplelor crize și provocări, mai ales a celor generate de inflație și criza energetică, firmele par a fi condamnate.
Dificultățile pe care patronii le înfruntă în aceste clipe sunt evidențiate cel mai bine într-un raport recent întocmit de reprezentanții Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Conform acestora, avem o creștere substanțială a numărului de firme radiate în 2022, comparativ cu situația din anul precedent.
Patronii preferă să pună lacătul pe ușă
Astfel, numărul firmelor radiate la nivel naţional a crescut cu 10,44% în primele zece luni din 2022, față de primele zece luni din 2021. Practic, anul acesta vorbim despre 58.276 radieri la nivelul întregii noastre țări!
Chiar dacă unii angajați își blamează patronii în această perioadă și se declară profund nemulțumiți de faptul că salariile au rămas aproape neschimbate față de anul trecut, în pofida costului crescut al vieții, adevărul este că nici viața patronilor nu este deloc simplă, din perspectivă financiară, dacă analizăm cifrele venite de la ONRC. Este evident faptul că firmele au probleme cu bugetele și le este dificil să supraviețuiască în astfel de momente.
Dacă facem o analiză pe județe, constatăm că în București avem cel mai mare număr de firme radiate în 2022, respectiv 9.464. Aici se înregistrează și o creștere, față de 2021, cu plus 9,94%. Din păcate, lista neagră e completată de Cluj, Constanța și Timiș, toate înregistrând mii de radieri pe primele zece luni din 2022, în creștere față de 2021. Cea mai puternică evoluție o regăsim în Cluj, unde numărul firmelor radiate anul acesta se ridică la 2.755, respectiv plus 22,44% comparativ cu anul trecut.