27 sept. 2022 | 20:44

Românii fug de cumpărăturile online: nu ne plac sau n-avem bani pentru așa ceva? – aceasta e întrebarea

ACTUALITATE
Românii fug de cumpărăturile online: nu ne plac sau n-avem bani pentru așa ceva? - aceasta e întrebarea

Apar noi date referitoare la cât de popular e comerțul electronic în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.

România este la coada clasamentului, alături de cele mai sărace state europene. De ce nu fac românii cumpărături online?

Explicațiile pot fi dintre cele mai diverse. De exemplu, poate că nu sunt familiarizați cu digitalizarea, cu utilizarea internetului și dispozitivele mobile, poate că nu sunt suficient de bine informați cu privire la cum funcționează comerțul electronic, ce drepturi au și cât este de sigur, poate că vor să vadă cu ochii lor și să palpeze ceea ce cumpără. În cele din urmă, poate că motivul e, pur și simplu, că n-au posibilități materiale.

Chiar dacă pe internet poți găsi numeroase produse și servicii poate mai convenabile la preț decât cele la care ai acces în realitate, iată că foarte puțini dintre conaționalii noștri apelează la internet pentru a-și face cumpărăturile.

Foarte puțini români își fac cumpărăturile online

Mai precis, un raport al specialiștilor de la European E-Commerce arată că România, cu un procent de 44% al cumpărăturilor online, e la coada clasamentului Uniunii Europene, alături de alte țări precum Albania, Bulgaria sau Bosnia și Herțegovina.

Totuși, experții susțin că vom asista la o creștere a numărului de persoane ce fac shopping online. Dacă în 2021 vorbeam despre 44%, anul curent ne va aduce o creștere de un punct procentual. Totodată, va crește și numărul utilizatorilor de internet din țara noastră, semn că tot mai mulți dintre conaționalii noștri se vor moderniza și adapta evoluției tehnologice. Procentul utilizatorilor romani de internet va crește de la 88% în 2021, la 91% anul acesta, se anticipează în raport.

Dacă te întrebi cine sunt europenii ahtiați după cumpărături online, trebuie să știi că pe olandezi nu-i întrece nimeni. În timp ce la noi procentul e de 44%, la ei a ajuns deja la 94%. Locul al doilea e ocupat de Danemarca, cu 92%, iar clasamentul este completat de Norvegia (92%) și Suedia (89%).