30 iun. 2022 | 07:00

Românii care au lucrat în străinătate au dreptul la pensie comunitară: ce este asta, cât trebuie să muncești, câți bani primești

ACTUALITATE
Românii care au lucrat în străinătate au dreptul la pensie comunitară: ce este asta, cât trebuie să muncești, câți bani primești

În cazul în care ai muncit în străinătate unul sau mai mulți ani pe parcursul vieții, legal, cu acte în regulă, ai tot dreptul să te bucuri de o pensie comunitară. Regula fundamentală este ca țara în care ți-ai desfășurat activitatea să fie parte din Uniunea Europeană, respectiv Spațiul Economic European.

Pensia comunitară este mecanismul prin care autoritățile de la Bruxelles au decis să întindă o mână de ajutor la vârsta pensionării celor care au lucrat pe graniță, în UE. Atâta timp cât ți-ai plătit contribuțiile la stat acolo unde ai avut un loc de muncă, banii cu pricina ți se vor întoarce sub formă de pensie.

Ca exemplu, având în vedere câți români au lucrat sau lucrează în Italia, atâta timp cât și-au plătit dările la INPS, se bucură de aceleași privilegii precum italienii. Achită aceleași contribuții la stat și, implicit, se pot pensiona la aceeași vârstă. Mai mult decât atât, se pot bucura și de pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaș, pensie anticipată sau pe caz de boală.

Pensia comunitară, mai accesibilă decât crezi

Indiferent dacă ai muncit un an sau zece într-o țară membră UE, ai dreptul la pensia comunitară. Aceasta se acordă independent de locul în care îți petreci pensia. Practic, nu contează dacă ai lucrat în Franța, dar la vârsta pensionării ai revenit în România. Important este să faci o solicitare pentru pensia comunitară autorităților din țara în care ai activat în trecut.

Dacă ești în România, poți face demersurile pentru obținerea pensiei comunitare după vârsta pensionării din această țară, 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Prima solicitare în acest sens trebuie făcută la Casa Județeană de Pensii și, dacă ai lucrat în mai multe state membre UE, sumele de pensie se vor cumula și vei primi o singură sumă de bani în fiecare lună, în lei sau în euro, în funcție de unde vrei să stai la bătrânețe.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele