Românii au pus ”mâna pe carte”, dar mai mult le ascultă la căști: ce spun cifrele, câți pasionați de lectură există în România
Percepția generală este că românii nu au neapărat o afinitate pentru lectură, dar statisticile sunt îmbucurătoare pe meleaguri mioritice, iar de ceva timp, a crescut și rata de adopție pentru cărțile în format audio, mai ales pentru cele care se găsesc în limba română.
Voxa este o platformă autohtonă de cărți audio și tocmai a făcut publice o serie stufoasă de statistici interesante. De exemplu, pasionații de lectură din România au ascultat nu mai puțin de 1,5 milioane de ore de cărți în limba română doar în acest an. Acestea reprezintă echivalentul a aproximativ 47 de milioane de pagini citite, dacă ești curios.
Cărțile audio țin loc de cărți citite: care sunt cele mai apreciate de către români
„Peste 130.000 de români au ascultat cel puțin un audiobook în limba română în ultimul an. Audiobookurile formează o industrie nouă în România, cu o creștere foarte accelerată. În România, această industrie a început să se dezvolte de anul trecut, deci avem de recuperat un decalaj de cel puțin 4 ani față de multe alte țări”, a declarat Dan Vidrașcu, CEO al Voxa.
Ca referință, un audiobook durează în medie între 6 și 8 ore, iar ”lecturile” preferate în format audio sunt cărțile de dezvoltare personală. Clasamentul din țara noastră pe ultimul an include, în ordine, „Gândește ca un călugăr”, de Jay Shetty, „Cartea femeilor care merită mai mult”, de Shefali Tsabary, „Metamorfoza”, de Franz Kafka, „Curajul de a nu fi pe placul celorlalți”, de Ichiro Kishimi și Fumitake Koga, și „Ziua în care m-am iubit cu adevărat”, de Andreea Săvulescu.
Românii sunt încă la început când vine vorba de cărți audio. „La nivel global, cărțile digitale reprezintă peste 10% din piața de carte, iar creșterea acestui segment este de cel puțin de 20% de la an la an. Dacă piața de carte este evaluată la 100 de milioane de euro anual în România, cărțile digitale vor avea o cotă de piață de circa 1% abia la finalul lui 2022”, a adăugat Dan Vidrașcu.
Vizavi de românii care folosesc Voxa și, implicit, ascultă cărți audio, pe primul loc sunt bucureștenii, 6 din 10 utilizatori. Utilizatorii din Cluj sunt pe locul al doilea – 22% din totalul utilizatorilor, Timișoara – 11%, Iași – 11% și Brașov – 10%.
„Aspirațional, toată lumea vrea să citească mai mult, însă de cele mai multe ori, ritmul actual al vieții nu permite tuturor doritorilor să citească în fiecare zi. Iar această nevoie de a citi și de a ști mai mult explică și evoluția rapidă pe care au avut-o primele cărți audio în limba română. Un format de carte audio îți permite să câștigi timp pentru lectură, pentru că poți să asculți o carte când ești la volan în drum spre muncă, când gătești sau când îți plimbi câinele”, a adăugat Vidrașcu. Voxa speră să încheia 2022 cu aproximativ 180.000 de utilizatori. Găsești aplicația atât pe iPhone, cât și pe Android și oferă atât cărți în format audio, cât și digital.