18 mart. 2022 | 07:30

România, rușinea Europei, din nou: suntem pe ultimul loc și ne costă scump, pe toți

ACTUALITATE
România, rușinea Europei, din nou: suntem pe ultimul loc și ne costă scump, pe toți

Când vine vorba de consecințele conflictului din Ucraina, cele mai dureroase se măsoară în victime omenești, iar ucrainienii își vor reveni cu greu după dezastrul provocat de ruși. Din păcate, pe termen lung, vom suferi cu toții.

Economia europeană a început destul de prost noul an, din cauza exploziei înregistrate de facturile la energie. Toate țările de pe bătrânul continent s-au străduit să facă față situației și, mai ales, să întindă o mână de ajutor populației aflate în dificultate. Din păcate, ca de fiecare dată, unii au făcut o treabă mai bună decât alți, iar autoritățile de la București nu prea au motive de mândrie.

România face o treabă ”grozavă” la inflație

În luna februarie a acestui an, conform analizei publicate de Institutul European de Statistică Eurostat, România se află pe locul zece în cadrul Uniunii Europene, când vine vorba de creșterea anuală a prețurilor de consum. Conform metodologiei folosite de institut, rata inflației în țara noastră a crescut de la 7,2% în luna ianuarie, o valoare oricum îngrijorătoare, până la 7,9% în februarie.

Valoarea este una și mai tristă în momentul în care o pui în context european. Ca referință, la nivelul zonei euro, rata anuală a inflației a urcat la 5,1% în ianuarie și 5,9% în februarie, iar aceste cifre au reprezentat un record negativ, chiar dacă au fost cu două puncte sub situația de pe meleaguri mioritice.

Cea mai mare contribuție au avut-o prețurile la energie, 3,12%. Nu de alta, dar acestea au urcat cu nu mai puțin de 32%, ritmul de creștere fiind mai mare decât în ianuarie, când discutam de 28%. Dincolo de acest aspect, inflația CORE, care exclude prețurile puternic volatile la energie, alimente, alcool și tutun, a fost de 2,7%, comparativ cu 2,3% în ianuarie.

Cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate în Lituania (14%), Estonia (11,6%) și Cehia (10%). Cele mai mici rate ale inflației au fost în Malta și Franța, ambele cu 4,2%.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele