29 aug. 2022 | 12:44

România, Croația și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile de aderare la Spațiul Schengen. Anunțul făcut de Olaf Scholz

ULTIMA ORĂ
România, Croația și Bulgaria îndeplinesc toate condițiile de aderare la Spațiul Schengen. Anunțul făcut de Olaf Scholz

Croația, România și Bulgaria, țări din Uniunea Europeană, îndeplinesc toate condițiile pentru a deveni membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen, care nu necesită pașapoarte, a declarat luni cancelarul german Olaf Scholz.

România îndeplinește condițiile de intrare în Spațiul Schengen

„Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene și ar trebui să o protejăm și să o dezvoltăm. Acest lucru înseamnă, de altfel, eliminarea decalajelor rămase”, a declarat el, potrivit textului unui discurs care urmează să fie rostit la Praga.

„Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele tehnice pentru o aderare deplină. Voi depune eforturi pentru ca acestea să devină membri cu drepturi depline.”

Spațiul Schengen cuprinde în prezent 4 state din afara UE și majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei și României. Cu toate acestea, Croația speră să adere la Schengen într-un viitor apropiat, iar acum se pare că atât Bulgaria și Croația, cât și România vor adera la Schengen.

România în Schengen: O negociere îndelungată

După ce a început discuțiile în 2011, în februarie 2018 s-a confirmat pentru prima dată că o Românie în Schengen ar putea avea loc în curând.

Juncker credea că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) impus României va fi ridicat până la 1 ianuarie 2019. Acesta era mecanismul de salvgardare pentru a se asigura că România îndeplinește cerințele restante pentru intrarea în Schengen, care presupuneau realizarea de progrese în ceea ce privește reforma judiciară locală, corupția și crima organizată.

Cu toate acestea, până în prezent, țara nu a aderat la spațiul Schengen. Politicienii români spun că întârzierea aderării României la Schengen a fost de natură politică, mai mulți alți membri rămânând să se opună intrării sale în zonă.

Juncker a promis atunci că va discuta cu statele rezistente în încercarea de a le face să se răzgândească în privința intrării României în Schengen.

Apoi, în noiembrie 2018, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a cerut o accelerare a aderării României la Schengen.

Afirmându-și încrederea în cooperarea României în susținerea viitoarelor inițiative ale Parlamentului European, Tajani a declarat că este important ca România să adere la Schengen cât mai curând posibil pentru a securiza în continuare frontierele europene și pentru a îmbunătăți securitatea.