24 iun. 2022 | 15:25

România, grânarul Europei ca-n vremurile bune: datorită noua, multe țări nu fac foamea acum

ACTUALITATE
România, grânarul Europei ca-n vremurile bune: datorită noua, multe țări nu fac foamea acum

România exportă cantități impresionante de cereale, iar acestea sunt deosebit de importante în contextul războiului din Ucraina și al blocajelor din porturile de la Marea Neagră.

Pentru a înțelege cât de importantă e poziția României pe piața alimentară a Europei, trebuie să facem o scurtă trecere în revistă a situației de context. Mai exact, ne referim la faptul că Ucraina nu își poate exporta cea mai mare parte din cereale. 20 de milioane de tone ar fi blocate de ruși în porturi, iar dacă situația nu se remediază în cel mult o lună de zile, până la noua recoltă, nu vor exista spații de depozitare, iar omenirea ar putea fi aruncată într-o foamete mondială.

Aceste afirmații atât de dure aparțin șefei diplomației britanice, Liz Truss. Joi, oficialul a spus că rușii folosesc cerealele din Ucraina ca pe o armă și că Putin se face vinovat de blocajul exporturilor țării vecine.

Din păcate, cele 20 de milioane de tone de cereale nu vor mai ajunge în statele dependente de agricultura ucraineană. Populația de aici riscă să se confrunte cu o criză alimentară de proporții, în timp ce în state precum România chiar dacă nu există riscul de a ne confrunta cu penurie alimentară, vom resimți și noi criza din perspectiva prețurilor tot mai mari!

Războiul ne-a transformat într-o forță și acum toți ne recunosc valoarea

Acesta fiind contextul, e deosebit de important rolul României. Avem capacitate mare de export și a fost un an agricol foarte bun, ceea ce ne ajută să sprijinim o parte din necesarul țărilor care se bazau pe livrările din Ucraina.

Comisia Europeană tocmai a transmis că România va ocupa poziția a doua în clasamentul celor mai mari exportatori de cereale din UE, în acest an comercial agricol, deși mai sunt două săptămâni până când se va încheia oficial.

Franța este ocupanta primului loc, la distanță mică de noi, de doar aproximativ jumătate de milion de tone, dar trebuie notat faptul că noi n-am exportat sorg și grâu durum.

Suntem, totuși lideri absoluți, la fel ca în 2021, la exportul de porumb!

Per ansamblu, ne spun cei din Executivul comunitar, România a livrat peste granițele UE peste 12,1 milioane de tone de cereale ( grâu, fâină de grâu, porumb, orz, ovăz), adică 27,4% din exporturile totale ale UE.