17 mart. 2022 | 09:18

România, din ce în ce mai mică: ce înseamnă sporul negativ și cât de mult s-a accentuat

ACTUALITATE
România, din ce în ce mai mică: ce înseamnă sporul negativ și cât de mult s-a accentuat

România are deja o lungă istorie de spor natural negativ. Cu alte cuvinte, populația țării noastre scade și nu doar din cauza faptului că ne pleacă oamenii la muncă în Germania, Anglia, Spania sau Italia. Cei care decid să rămână pe meleaguri mioritice, fac mai puțini copii.

Populația României scade într-un ritm accelerat de mult timp, iar veștile bune nu par să existe la orizont pe marginea acestui subiect. În luna ianuarie a acestui an, conform datelor agregate de Institutul Național de Statistică, sporul natural s-a menținut negativ, în jurul a 12.146 de persoane. Partea bună este că vorbim de un spor infim mai mic față de ianuarie 2021, când valoarea era de 14.538.

Câți copii se nasc în România

Ca referință, sporul natural este diferența dintre numărul persoanelor care își pierd viața într-o țară și numărul micuților care se nasc. În condiții ideale, numărul nașterilor ar fi mai mare sau cel puțin egal. Nu este însă cazul în România.

Conform INS, numărul născuților vii înregistrat în luna ianuarie 2022 a fost cu 317 mai mare față de ianuarie 2021, în timp ce numărul persoanelor care au decedat în prima lună a acestui an a fost cu 2075 mai mic în comparație cu prima lună a anului trecut.

Dacă încercăm să înțelegem un pic mai bine mortalitatea de pe meleaguri mioritice, după primele trei cauze principale de deces, în ianuarie 2022, faţă de luna similară din 2021, s-au înregistrat cu 1.523 de decese mai puţine din cauza bolilor aparatului respirator, cu 682 mai puţine decese din cauza bolilor aparatului circulator, dar cu 60 mai multe decese având cauză principală tumorile.

În continuare, numărul persoanelor care își pierd viața este semnificativ mai mare la bărbați decât la femei. Discutăm de 6429 versus 6091 în ianuarie 2022 în mediul urban și 7265 versus 6530 în mediul rural.

„Efectele crizei sanitare asupra fenomenelor demografice sunt vizibile, în special în cazul deceselor care, din luna iunie 2020, au înregistrat un trend crescător faţă de lunile corespunzătoare din anul precedent, lunile iulie şi august 2021 fiind primele luni de scădere a numărului de decese faţă de aceleaşi luni din anul precedent, iar în lunile septembrie-noiembrie creşterile faţă de lunile corespunzătoare din anul precedent au fost semnificative, luna octombrie înregistrând cea mai mare creştere a numărului de decese. Luna decembrie 2021 a înregistrat, de asemenea, o scădere a numărului de decese faţă de luna decembrie 2020, iar luna ianuarie 2022 a înregistrat o scădere a numărului de decese faţă de aceeaşi lună din anul precedent, dar şi faţă de luna decembrie 2021”, notează INS.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele