România, amenințată după ce avionul lui Lavrov nu a putut să zboare în Serbia
Șeful „Roscosmos”, Dmitri Rogozin, a făcut o postare pe Twitter, după ce avionul ministrului rus de externe Serghei Lavrov nu a primit permisiunea de a survola Bulgaria și alte câteva țări.
România, amenințată de Rogozin
Rogozin a scris pe rețeaua de socializare:
„Acesta este lucrul bun despre Sarmat: nu va cere permisiunea de a zbura deasupra bulgarilor lași, a românilor răzbunători și a muntenegrenilor care au trădat istoria noastră comună. La fel și de la suedezi”.
Sarmat, cunoscută și sub numele de Satan II, este o rachetă balistică intercontinentală super grea rusească cu combustibil lichid.
Până în toamnă, Moscova va pune în serviciu de luptă zeci de astfel de rachete cu o înălțime de 14 etaje de clădire și o greutate de 208 tone, a declarat șeful „Roscosmos”.
Doar o singură Sarmata poate transforma orice inamic într-o groapă explozivă radioactivă, a avertizat el Occidentul.
Dmitri #Rogozin commented on the incident by complaining about „cowardly Bulgarians, vindictive Romanians and Montenegrins, who betrayed our common history”. pic.twitter.com/WOqiQZENUg
— NEXTA (@nexta_tv) June 6, 2022
„Sarmațienii” poartă focoase detașabile – până la 7 blocuri de manevră cu țintire individuală. Publicațiile tipărite din țară scriu, de asemenea, despre 10 focoase cu o greutate totală de până la 10 tone; raza de acțiune a rachetelor, conform datelor lor, este de 18.000 km.
Potrivit surselor deschise, puterea unității lor de luptă ajunge la 8 megatone de echivalent TNT, a relatat televiziunea rusă la 25 aprilie.
Acestea au însă deficiențe semnificative care ar putea reduce impresia puterii lor de lovire, a comentat la 29 aprilie observatorul revistei americane „Popular Mechanics” Kyle Mizokami.
Puterea enormă a acestor rachete rusești este o sabie cu două tăișuri, a spus analistul. Pentru că în cazul unei avarii mecanice care ar zădărnici lansarea unei sarmațiene, toată încărcătura acesteia va rămâne în Rusia, explică el.
Nu este pentru prima dată când Rogozin amenință țări membre NATO.
„Într-un război nuclear, țările NATO vor fi distruse de noi într-o jumătate de oră”, a declarat el în urmă cu o lună.
Serghei Lavrov nu a putut zbura în Serbia
Serghei Lavrov trebuia să meargă la Belgrad pentru a avea întrevederi cu președintele sârb Aleksandar Vucic, cu omologul său sârb, Nikola Selakovic şi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Porfirie.
După interdicția de zbor prin spațiul aerian al țărilor menționate, anularea vizitei sale a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus. El a spus că diplomația Moscovei „încă nu stăpânește teleportarea”.