18 dec. 2022 | 09:55

REVIEW Pinocchio, de Guillermo del Toro – animația Netflix care îți arată o altă versiune a celebrei povești pentru copii

ACTUALITATE
REVIEW Pinocchio, de Guillermo del Toro - animația Netflix care îți arată o altă versiune a celebrei povești pentru copii

Dacă ți-a plăcut povestea lui Pinocchio, atunci când erai mic, poate că n-ar fi rău să încerci și varianta lui Guillermo del Toro, pe care o poți vedea chiar acum pe Netflix.

Din capul locului, această variantă nu este neaparat una pentru copii, evitând clasicismul și „dulceața” scrierii lui Carlo Collodi. Însă, la ce altceva te-ai putea așteptat din partea lui Guillermo del Toro? Totuși, ai șanse să tragi o repriză consistentă de plâns, chiar și așa.

Pinocchio, de Guillermo del Toro, un spectacol animat complet

Așa cum menționam anterior, Pinocchio, realizat de Guillermo del Toro,  poate fi vizionat pe Netflix.

Dacă ți-a plăcut Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities, vei aprecia și Pinocchio, cu siguranță, mai ales că ultimul menționat este cu multe clase peste primul.

Din această variantă narativă aflăm că Geppetto, tâmplarul care sculptează în lemn (David Bradley) ar fi avut un fiu pe nume Carlo, care, din păcate, moare în urma unui bombardament, în Primul Război Mondial.

Ani mai târziu, el îl confecționează pe Pinocchio, nu neaparat dintr-un capriciu, ci pe fondul unei crize existențiale culminată cu o beție cruntă. Ceea ce urmează te duce inevitabil cu gândul la Frankenstein.

Pinocchio este făcut dintr-un pin crescut dintr-un con adus de Carlo, în care Sebastian J. Cricket (Ewan McGregor) își face casă.

În acest film o mai poți, de asemenea, auzi pe Tilda Swinton, amănunt care s-ar putea să te bucure, desigur, dacă ești fan al actriței.

Acest Pinocchio este unul brut, imprudent și impulsiv, departe de ceea ce fusese Carlo cel cuminte. La câteva ore după ce prinde viață, se învârte prin atelierul lui Geppetto, dărâmând absolut totul în jurul lui.

Pinocchio este neexperimentat și neterminat și are mișcări haotice și comportament oarecum bizar.

Spre deosebire de cei mai mulți regizori, del Toro nu are niciun interes să înlăture aceste imperfecțiuni, ba chiar preferând să pună emfază pe ele.

Așadar, dacă te aștepți la o animație ca la Disney, nu vei avea parte de așa ceva, dar vei vedea o peliculă povestită, atât narativ cât și vizual, într-un mod unic căruia nu-i lipsește câtuși de puțin sensibilitatea (fie ea și mascată).

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele