22 apr. 2022 | 10:55

REVIEW Jimmy Savile: A British Horror Story. Când drumul spre iad chiar e pavat cu intenții bune

ACTUALITATE
REVIEW Jimmy Savile: A British Horror Story. Când drumul spre iad chiar e pavat cu intenții bune

„Jimmy Savile: A British Horror Story”, este numele unuia dintre cele mai noi documentare și îl poți vedea, în acest moment, pe Netflix. Asta doar dacă ești obișnuit cu subiectele un pic mai greu de digerat și, de ce nu, dacă ai stomacul tare.

Motivele pentru care abuzurile lui Jimmy Savile au rămas nepedepsite în timpul vieții sale, nedetectate fiind cuvântul greșit, din moment ce mulți oameni știau, sunt foarte adânc țesute în cultura britanică, însă nu numai acolo.

Noul documentar Netflix, structurat în două părți, „Jimmy Savile: A British Horror Story”, nu ne arată de ce DJ-ul britanic a scăpat nepedepsit după ce a abuzat sexual copii și adolescenți, timp de zeci de ani.

La vremea respectivă, Savile era o persoană publică valoroasă care obișnuia să-și mascheze adevăratele intenții organizând acte de caritate și strângând fonduri pentru diferite cauze umanitare.

A devenit atât de convingător încât, la un moment dat, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a acordat titlul de „Sir”, la presiunile fostului prim-ministru, Margaret Thatcher. Ba mai mult, se spune că Jimmy Savile obișnuia să-l consilieze frecvent pe Prințul Charles, de fiecare dată când acesta avea nevoie de un sfat cu privire la „marketing-ul” Familiei Regale.

„Jimmy Savile: A British Horror Story” sau despre cum să închizi ochii în fața durerii altora și să te prefaci că ea nu există

Am văzut documentarul cu câteva zile în urmă, pe Netflix, și pot să afirm cu toată tărie că a reușit să-mi lase un mare nod în gât, ceea ce puține producții reușesc să facă. În mod inevitabil, m-a făcut să-mi pun multe întrebări despre bunătatea aparentă a oamenilor și, mai ales, despre destinația exactă a bunelor intenții ale acestora.

Jimmy Savile a făcut istorie în Marea Britanie, fiind una dintre cele mai iubite personalități ale tuturor timpurilor. Puțini sunt cei care au știut, ori care au avut curajul să vadă că lui Savile i se potrivea de minune proverbul românesc „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.

Un documentar pe care trebuie să-l vezi ca să înțelegi ce se întâmplă atunci când superficialitatea omenirii atinge cote alarmante.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele