REVIEW Blonde – cum devine Ana de Armas Marilyn Monroe, pe muzica lui Nick Cave
Blonde, de la Netflix, este cel mai recent film despre viața lui Marilyn Monroe – sau care încearcă să portretizeze o fațetă a ceea ce a fost cea mai cunoscută blondă de la Hollywood.
Îți voi explica imediat de ce am folosit cuvântul „fațetă”.
Blonde, filmul dur în care Ana de Armas încearcă să fie Marilyn
Din start, îți voi spune că Blonde nu este un film ușor de privit, mai ales dacă ai măcar o urmă de simpatie pentru simbolul feminin al deceniilor trecute.
Ana de Armas joacă rolul principal și, în ciuda faptului că actrița a dovedit destul de mult talent, de-a lungul timpului, îți dă constant impresia că nu are ce să caute în acel film.
Ana de Armas se chinuie foarte mult să intre în pielea personajului și uneori face exces de zel, transformând-o pe Marilyn într-o blondină „prostuță” – lucru dovedit, în timp, a fi total neadevărat. Ca să îți faci o idee, poți oricând să urmărești interviuri reale cu Monroe, pentru a observa că actrița și cântăreața a fost, probabil, orice, însă nicidecum „prostuță”.
Desigur, vorbim despre o părere subiectivă. Recomand oricui a ajuns să citească acest review să dea o raită pe Netflix și să vadă filmul, ca mai apoi să tragă propriile concluzii, indiferent dacă acestea vor coincide, au ba, cu ale mele.
Filmul creat de Netflix portretizează, într-un mod foarte european și necomercial, o natură profund tristă a vremurilor trecute, însă o face nedrept față de subiectul principal, mizând, în proporție covârșitoare, pe presupusele probleme mintale ale artistei, încercând, ca tot „omul de rând”, să explice moartea prematură a acesteia.
Oricât de artistică ar fi fotografia din spatele acestui film, maniera în care se narează desfășurarea acțiunii omite elemente esențiale din natura celei care a fost Monroe, reducând-o emoțional și subliniind numai anumite trăsături, omițând, tendențios aș putea spune, altele. Astfel, privitorului i se neagă ocazia de a-și face o imagine de ansamblu.
Am, totuși, și două vești bune. În primul rând, dacă îți muzica lui Nick Cave, află că artistul a colaborat cu Warren Ellis pentru a realiza coloana sonoră. În al doilea rând, în pofida faptului că nu s-a mediatizat câtuși de puțin același lucru, îl vei putea vedea pe Adrien Brody în rolul celui de-al doilea soț al lui Marilyn Monroe, Arthur Miller – un rol de tipul: punct ochit, punct lovit.