30 nov. 2022 | 10:15

Restricțiile din China au scos în stradă oameni din zeci de orașe. Este cel mai mare protest de la cele din piața Tiananmen din 1989

ULTIMA ORĂ
Restricțiile din China au scos în stradă oameni din zeci de orașe. Este cel mai mare protest de la cele din piața Tiananmen din 1989

Marți seară, oamenii din Guangzhou, un centru de producție din China, s-au ciocnit cu polițiștii îmbrăcați în combinezoane albe, după cum arată înregistrările video de pe internet, acesta fiind cel mai recent protest dintr-o serie de proteste care au escaladat în weekend din cauza restricțiilor stricte impuse de COVID-19.

Confruntările, care au urmat protestelor din Shanghai, Beijing și din alte părți, au izbucnit în timp ce China înregistrează zilnic un număr record de cazuri de COVID, iar oficialii din domeniul sănătății, inclusiv din regiunea sudică din jurul orașului Guangzhou, au anunțat o ușoară relaxare a restricțiilor.

China nu a mai văzut o astfel de nesupunere

Cel mai mare val de nesupunere civilă din China continentală de la protestele din Tiananmen din 1989 vine în contextul în care economia chineză se blochează după ce a crescut vertiginos timp de decenii.

Acea epocă de prosperitate a fost fundamentală pentru contractul social dintre Partidul Comunist și o populație ale cărei libertăți au fost drastic reduse de când președintele Xi Jinping a preluat puterea, în urmă cu 10 ani.

Într-o înregistrare video postată pe Twitter, zeci de polițiști antirevoltă îmbrăcați în echipament pandemic complet alb, cu scuturi pe cap, avansează în formație peste ceea ce păreau a fi bariere de izolare dărâmate, în timp ce obiecte zboară spre ei.

Ulterior, poliția a fost văzută escortând un rând de persoane încătușate către un loc necunoscut.

Un alt clip video a arătat oameni aruncând cu obiecte în poliție, în timp ce un al treilea a arătat o butelie de gaz lacrimogen aterizând în mijlocul unei mici mulțimi pe o stradă îngustă, oamenii fugind apoi pentru a scăpa de gaze.

Postările de pe rețelele de socializare au spus că ciocnirile au avut loc marți seara și au fost cauzate de o dispută privind restricțiile de izolare.

China Dissent Monitor, gestionat de Freedom House, organizație finanțată de guvernul american, a estimat că cel puțin 27 de demonstrații au avut loc în China de sâmbătă până luni. Grupul de reflecție ASPI din Australia a estimat 43 de proteste în 22 de orașe.

„Poliția a venit la ușa mea”

Guangzhou, unde locuiesc numeroși muncitori migranți din fabrici, este un oraș portuar întins la nord de Hong Kong, în provincia Guangdong, unde oficialii au anunțat marți seara că vor permite contacților apropiați ai cazurilor de COVID să stea în carantină la domiciliu, în loc să fie obligați să meargă în adăposturi.

Decizia a încălcat practica obișnuită în cadrul politicii chineze de zero COVID.

În Zhengzhou, unde se află o mare fabrică Foxconn care produce iPhone-uri Apple și care a fost scena unor proteste ale muncitorilor din cauza COVID, oficialii au anunțat reluarea „ordonată” a activităților comerciale, inclusiv a supermarketurilor, a sălilor de sport și a restaurantelor.

Cu toate acestea, ei au publicat, de asemenea, o listă lungă de clădiri care vor rămâne sub izolare.

Cu câteva ore înainte de aceste anunțuri, oficialii naționali din domeniul sănătății au declarat marți că China va răspunde „preocupărilor urgente” exprimate de public și că regulile COVID ar trebui să fie puse în aplicare mai flexibil, în funcție de condițiile din fiecare regiune.

Dar, în timp ce relaxarea unor măsuri pare a fi o încercare de a liniști publicul, autoritățile au început, de asemenea, să îi caute pe cei care au participat la protestele recente.

„Poliția a venit la ușa mea pentru a mă întreba despre toate acestea și pentru a mă pune să completez un proces-verbal”, a declarat miercuri pentru Reuters un locuitor din Beijing care a refuzat să fie identificat.

Un alt rezident a declarat că unii prieteni care au postat videoclipuri de la proteste pe rețelele de socializare au fost duși la o secție de poliție și li s-a cerut să semneze o promisiune că „nu vor mai face asta”.

Nu a fost clar cum au identificat autoritățile persoanele pe care doreau să le interogheze și nici câte astfel de persoane au contactat autoritățile.