Respiri aer poluat? Cum poți face bani frumoși din asta, ca român de rând

Respiri aer poluat? Cum poți face bani frumoși din asta, ca român de rând

Consecințele inhalării unui aer poluat sunt devastatoare, pe termen lung, pentru sănătatea omului și nicio sumă de bani nu poate compensa acest lucru. Totuși, dacă oamenii oricum sunt nevoiți să îndure valori anormale de poluare în aer, pentru că nu alte opțiuni, cel puțin pot face rost de sume frumoase de bani, acționând în judecată autoritățile guvernamentale.

Avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene, Juliane Kokott, prezintă o soluție foarte interesantă și deosebit de utilă nu doar pentru români, ci pentru toți cetățenii europeni care se confruntă cu poluarea în aer.

Cum poți face bani, concret

Specialistul susține că, dacă locuiești într-o zonă foarte poluată, deci unde sănătatea ta este pusă în pericol din această cauză, poți da în judecată Guvernul și poți solicita să ți se ofere daune financiare pentru calitatea îndoielnică a aerului pe care ești obligat să-l inhalezi.

Care sunt șansele să câștigi un astfel de proces? Ei bine, conform avocatului, se pare că prevederile legale ale Uniunii Europene sunt de partea ta, iar judecătorii care vor dezbate cauza îți vor da dreptate, pentru că ai dreptul la astfel de despăgubiri, dacă te regăsești în situația anterior menționată.

„Avocatul general Juliane Kokott susține că încălcarea valorilor limită pentru protejarea calității aerului, în conformitate cu legislația Uniunii Europene, dă dreptul la despăgubiri din partea statului”, a informat CJUE într-un comunicat de presă.

Totuși, înainte de a te îndrepta către instanța de judecată, trebuie să știi că ai nevoie să prezinți anumite dovezi care să certifice acuzațiile pe care le aduci. De exemplu, susține specialistul, dacă o persoană fizică dă în judecată Guvernul din țara sa pentru calitatea îndoielnică a aerului pe care îl respiră, trebuie să dovedească faptul că pagubele provocate sănătății au fost provocate direct de poluarea aerului.

Prin urmare, poate fi ceva bătaie de cap să te organizezi pentru un astfel de duel judiciar, dar, dacă strângi dovezi, se pare că dreptatea va fi de partea ta!

 

Citește și:
Etichete: