29 apr. 2022 | 10:35

Reptile marine gigantice, descoperite în Elveția: ce au special fosilele descoperite de cercetători

ACTUALITATE
Reptile marine gigantice, descoperite în Elveția: ce au special fosilele descoperite de cercetători

Cercetătorii au descoperit fosilele a trei reptile marine uriaşe, ihtiozauri, mai exact. Specia a trăit în urmă cu aproximativ 205 milioane de ani, iar fosilele au fost descoperite în Alpii elveţieni.

Printre rămăşiţe se află cel mai mare dinte găsit vreodată de la acest animal, potrivit CNN. „Este greu de spus dacă dintele provine de la un ihtiozaur mare cu dinți giganți sau de la un ihtiozaur uriaș cu dinți de dimensiuni medii”, a spus Martin Sander, autorul principal al studiului.

Acest lucru se datorează faptului că, potrivit cercetătorilor, a fi uriaș și a fi un prădător (cu dinți) nu se aliniază – motiv pentru care balena albastră, care cântărește 150 de tone și poate atinge 30 de metri lungime, nu are dinți. În schimb, filtrează creaturi mici din apă. Între timp, caşaloţii, care cântăresc 50 de tone şi ajung la 20 de metri lungime, sunt vânători.

Fosilele ihtiozaurilor, descoperite în Alpii Elvețieni

„Prin urmare, prădătorii marini nu pot deveni mult mai mari decât un cașalot”, a spus Sander.

Sursa: CNN – dintele

Ihtiozaurii se numără printre cele mai mari animale care au existat vreodată pe Pământ: au un corp alungit, cu capul mic, cântăreau până la 80 de tone şi măsurau peste 20 de metri. Aceștia au apărut în urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani, iar unii reprezentanţi ai lor, mai mici, asemănători delfinilor, au supravieţuit până acum 90 de milioane de ani.

Majoritatea au dispărut în urmă cu 200 de milioane de ani, în special cei care au evoluat atingând dimensiuni uriaşe.

Conform profesorului Martin Sander, autorul principal al studiului publicat în Journal of Vertebrate Paleontology, specimenele în cauză au fost dezgropate între 1976 şi 1990, în cantonul Grisons din Elveţia, însă abia recent au fost studiate în detaliu.

„Credem că marii ihtiozaurii au urmat bancurile de pești în lagună. Fosilele acestea sunt rare”, a declarat coautorul studiului Heinz Furrer, curator pensionar la Institutul și Muzeul Paleontologic al Universității din Zurich, într-un comunicat.