31 ian. 2022 | 12:25

Renault a făcut anunțul: când va deveni Dacia 100% electrică

ACTUALITATE
Renault a făcut anunțul: când va deveni Dacia 100% electrică

Alianța Renault Nissan Mitsubishi și-a prezentat planul de dezvoltare pe următorii opt ani.

Luca de Meo, CEO Renault, a afirmat că Dacia va fi ultimul brand a grupului Renault care va deveni electric, dar nu mai târziu de 2035, care urmează să devină limita permisă de legislația UE pentru trecerea la propulsii cu emisii zero.

În cadrul prezentării și-a făcut loc însă și viitoarea generație a modelului Dacia Sandero.

Singurul model care nu a fost prezentat este cel al Dacia, care apare în planurile companiei și care va reprezenta înlocuitorul actualei generații Sandero. El apare pe prezentare cu dată de producție 2026, conform planului, și lansat un an mai târziu, aducând astfel mai aproape de public propulsia electrică. Este de așteptat, de altfel, ca la acel moment prețul mașinilor electrice să scadă simțitor, ca urmare a creșterii masive a volumelor.

Cu toate acestea, Dacia ar putea să utilizeze un nume nou pentru viitorul automobil, pentru a marca trecerea la propulsia electrică.

Ce urmează pentru Dacia

Din aceste considerente, ținând cont de faptul că actuala generație de Sandero/Logan își încheie ciclul de viață în 2028, până la acel moment Dacia trebuie să lanseze deja generația care va deveni electrică. În plus, limitele de emisii care vor intra în vigoare între timp (Euro 7 în 2025), dată la care orice motorizare care nu este hibrid sau electrică nu va mai putea respecta legislația.

Până atunci, Dacia mai are în plan lansarea noului Duster (2024), care trece astfel pe platforma CMF-B, urmat de prima generație a lui Bigster (2025), primul automobil compact al mărcii Dacia.

Pentru Renault a fost deja anunțate cele două modele: Renault 5 și Renault 4, care vor fi lansate succesiv, în 2024 și 2025, iar pentru Alpine a fost anunțat anterior un nou model electric. De asemenea, în cadrul prezentării din 27 ianuarie a fost prezentată și versiunea Nissan dezvoltată pe această platformă, un succesor al lui Micra, complet electric.