22 apr. 2022 | 09:35

Reîntoarcerea pe Lună, după 50 de ani: în ce stadiu se află racheta Space Launch System a NASA

ACTUALITATE
Reîntoarcerea pe Lună, după 50 de ani: în ce stadiu se află racheta Space Launch System a NASA

NASA a testat racheta Space Launch System (SLS) fără pilot pe care o trimite pe Lună și a întâmpinat câteva probleme. Un comunicat de presă al agenției spațiale a arătat că cea mai recentă repetiție nu a decurs conform planului, din cauza unei scurgeri de hidrogen lichid.

Un raport publicat de Gizmodo explică problema mai detaliat și spune că acest lucru ar trebui să fie cel de-al treilea test.

„Toate problemele cu care ne confruntăm sunt procedurale și lecții învățate”, a declarat Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis, la o conferință de presă, potrivit Gizmodo.

NASA vrea să ducă oameni pe Lună, după 50 de ani

O repetiție generală înseamnă că personalul încarcă racheta de aproape o sută de metri cu combustibil, o lansează la rampa de lansare a Centrului Spațial Kennedy din Florida și trece printr-o numărătoare inversă simulată pentru lansare, în pregătirea pentru adevărata lansare.

În timp ce uriașa rachetă SLS este pregătită să ducă misiunea Artemis I fără echipaj pe Lună, misiunile ulterioare vor duce prima femeie și prima persoană de culoare pe suprafața lunii. Artemis I este o piatră de temelie importantă pentru întoarcerea umanității pe satelitul Pământului.

Sarafin a spus-o cel mai bine. Atât timp cât NASA ia măsurile adecvate pentru a rezolva problemele și pentru a asigura siguranța personalului actual și viitor, agenția spațială este încă pe cale să își atingă obiectivele. Șansele de a face prima călătorie înapoi pe Lună în aproape 50 de ani sunt mari.

NASA a sărbătorit anul trecut un alt moment major din istoria explorării selenare. Astfel, agenția spațială americană a celebrat cinci decenii de când oamenii au condus pe Lună.

New York Times a menționat că 31 iulie 2021 marchează 50 de ani de la prima ieșire a Lunar Roving Vehicle, dar și prima dată când oamenii au condus pe Lună. Astronauții Apollo 15 Dave Scott și Jim Irwin au luat mașina pentru a colecta probe și a explora suprafața lunară mai eficient decât au putut pe jos.

Scott și Irwin au condus în cele din urmă roverul de două ori, pentru o durată de trei ore, înainte de a se întoarce pe Pământ. Misiunile Apollo 16 și 17 aveau fiecare câte un LRV propriu. A existat și un al patrulea rover, dar a fost folosit pentru piese de schimb după anularea Apollo 18 și misiuni ulterioare. Toate cele trei modele au rămas pe Lună.