Reguli noi pentru voucherele sociale: nu primești pur și simplu tichetele de masă, ce trebuie să faci ca să pui mâna pe bani
Autoritățile de la București tocmai au decis să schimbe regulile privind acordarea noilor vouchere sociale, respectiv acei 250 de lei pe care românii cu venituri mici îi primesc, din două în două luni.
Conform legislației care rămâne în picioare, voucherele sociale se alocă automat, fără ca românii să fie nevoiți să întreprindă anumite acțiuni pentru a intra în posesia lor.
Totuși, există unele categorii sociale care trebuie să depună unele documente la autoritățile locale competente, ca să beneficieze de ajutor.
Noutățile legislative vizează această a doua categorie, respectiv familiile cu venituri reduse și care au copii, dar și cele ce nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei. Oamenii aflați în această situație pot să ceară, de la primăriile de domiciliu, să primească și ei ajutorul de la stat constând în vouchere sociale acordate din două în două luni.
Aștepți degeaba să-ți vină voucherele acasă. Ce trebuie să faci, de fapt, ca să le primești
Solicitarea aceasta se face prin depunerea unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere. Ei bine, noutatea constă în faptul că modelul acestor documente tocmai a fost schimbat, printr-un ordin al Ministerului Muncii.
Prin urmare, românii aflați în situația amintită mai sus vor fi nevoiți să folosească noile modele de documente pentru a intra în posesia ajutorului de la stat.
Lista completă a beneficiarilor de vouchere sociale, conform legii:
-pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de -pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
-persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.
-familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
-familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.
-familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.
-persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Numeroși conaționali de-ai noștri au intrat deja în posesia ajutorului de la stat, care le va fi de folos pentru a depăși o parte din scumpirile pe care le înfruntăm în ultimele luni. Potrivit datelor venit de la Guvern, 12.000 de români au primit vouchere sociale în prima etapă de distribuire la nivel național, iar viramentele vor continua în perioada următoare, astfel că până la 1 iulie 2022, 500.000 de români vor primi banii europeni pentru achiziţionarea alimentelor sau meselor calde. De asemenea, numai până la sfârşitul acestei săptămâni, aproximativ 350.000 de români vor primi cardurile sociale.