Reacția unui fost comandant NATO la uciderea generalilor ruși de către forțele ucrainene: „Fără precedent în istoria modernă”

Reacția unui fost comandant NATO la uciderea generalilor ruși de către forțele ucrainene: „Fără precedent în istoria modernă”

Duminică, 1 mai, autorităţile ucrainene au transmis că încă un general rus a fost ucis în conflictul actual. Este vorba de Andrei Simonov, omorât în apropierea oraşului Izum (regiunea de nord-est a Harkovului). Omul lui Putin a fost un lider al unităţilor de război electronic. Un fost comandant NATO a reacționat la aceste pierderi înregistrate de armata rusă în Ucraina, explicând că sunt „fără precedent în istoria modernă”.

10 generali ruși au fost uciși în Ucraina. Ce spune un fost comandant NATO despre Putin

Fostul general NATO pentru Europa, James Stavridis, consideră că „incompetența uimitoare” a rușilor în Ucraina a dus la o pierdere de generali și alți ofițeri de top, fiind fără precedent în istoria modernă.

„În istoria modernă, nu există nicio situație comparabilă în ceea ce privește moartea generalilor. Aici, pe partea rusă, într-o perioadă de două luni, am văzut cel puțin 10 generali uciși, dacă nu mai mulți”, a spus Stavridis, relatează The Hill.

Expertul militar critică armata rusă

Pentru a face o comparație, expertul militar a citat recentele conflicte americane, spunând că „niciun general nu și-a pierdut viața în luptă” în războaiele SUA din Afganistan și Irak.

„Nu sunt uciși doar generalii, mai putem adăuga incapacitatea lor de a conduce logistica, planul de luptă prost și pierderea navei lor amirale pe mare”, a punctat fostul general NATO . „A fost o performanță proastă a rușilor până acum”, a adăugat Stavridis.

Generalii ruși și personalul militar de vârf care ar fi fost lichidați de forțele ucrainene în invazie sunt comandantul adjunct al Armatei a 8-a, generalul-maior Vladimir Petrovici Frolov, comandantul adjunct al Armatei 41 combinate din districtul militar central, Andrei Suhovetsky, generalul-maior Vitaly Gerasimov, generalalul-locotenent Yakov Rezantsev și colonelul Serghei Sukharev, comandantul Regimentului 331 de elită a Gărzii Aeropurtate.

Liderul de la Kremlin, acuzat de crime de război

Pe lângă faptul că l-a condamnat pe președintele rus Vladimir Putin pentru „incompetență” militară, James Stavridis l-a acuzat și că a declanșat crime de război în Ucraina, începând cu „invazia ilegală a unui vecin și a unei democrații” și continuând cu „masacrul” civililor, distrugerea orașelor și „violul”.

Expertul NATO a spus că generalul Alexandr Dvornikov, pe care Rusia l-a pus luna trecută la conducerea invaziei Ucrainei, este „cunoscut de serviciile secrete occidentale drept „Măcelarul Siriei”. Acesta a dirijat forțele ruse în Siria timp de un an, începând cu 2015. SUA și organizațiile pentru drepturile omului au condamnat tacticile folosite acolo sub comanda lui Dvornikov.

Președintele Rusiei ajută la extinderea Alianței Nord-Atlantice

Stavridis a adăugat că „Vladimir Putin creează extinderea NATO prin atacul său nejustificat asupra unui vecin”, spunând că „mai multe națiuni se pot alătura NATO ca urmare a acestui fapt, în special Suedia și Finlanda, care au armate foarte capabile”.

Citește și: