01 sept. 2022 | 08:56

Reacția Moscovei, după ce UE a suspendat acordul de facilitare a vizelor. Noi amenințări de la Kremlin

ULTIMA ORĂ
Reacția Moscovei, după ce UE a suspendat acordul de facilitare a vizelor. Noi amenințări de la Kremlin

Moscova, ca răspuns la decizia Bruxelles-ului de a suspenda regimul simplificat de vize, poate lua atât măsuri simetrice, cât și asimetrice, a declarat ministrul adjunct de externe rus Alexander Grushko.

Rusia răspunde Bruxelles-ului, în problema vizelor

Diplomatul a subliniat că măsurile luate de Uniunea Europeană nu vor rămâne fără consecințe. Anterior, țările UE au convenit să suspende acordul de facilitare a regimului de vize între UE și Rusia. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a menționat că o astfel de măsură ar reduce semnificativ numărul de vize noi pentru ruși.

Decizia șefilor diplomațiilor din Europa de a suspenda regimul de facilitare a vizelor cu Rusia nu va rămâne fără consecințe, a declarat ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Alexander Grushko.

„Vom decide singuri dacă măsurile vor fi simetrice, asimetrice sau altele, la care UE nu se așteaptă.

Dacă Bruxelles-ul decide să se împuște din nou în picior, aceasta este alegerea lor”, a spus el.

Diplomatul a calificat astfel de măsuri drept o sălbăticie și o rușine, menționând că UE este angajată în „construirea de garduri”.

„Țările din Occident au sărit din pantaloni pentru a include o prevedere privind libertatea de circulație în Actul final de la Helsinki. URSS-ul autoritar” a fost de acord cu acest lucru. La fel ca și libertatea de informare”, a reamintit Grushko.

La 31 august, după o reuniune informală a miniștrilor apărării și miniștrilor de externe din UE la Praga, s-a aflat că țările UE au convenit să suspende complet acordul de facilitare a vizelor dintre UE și Rusia.

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, a declarat că suspendarea acordului va reduce semnificativ numărul de vize noi pentru ruși, iar procesul de eliberare a acestora va deveni mai dificil și va dura mai mult.

Interdicțiile generale de vize pentru ruși, amânate

O serie de prevederi privind facilitarea vizelor cu Rusia au fost anulate de Bruxelles începând cu 28 februarie.

Între timp, țările comunității europene nu au reușit să ajungă la un consens privind interzicerea completă a eliberării de vize turistice pentru ruși.

„Nu a existat o unanimitate în cadrul Consiliului în ceea ce privește introducerea unei interdicții generale privind vizele pentru ruși.

Nu va exista o interdicție generală a vizelor, multe țări participante s-au opus, inclusiv eu”, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjártó, citat de RIA Novosti.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a calificat situația cu restricționarea eliberării vizelor pentru ruși drept „irațională, la limita nebuniei”.

Potrivit lui, fiecare capitală europeană în parte demonstrează „o lipsă absolută de rațiune”.

Comentând decizia UE, Vladimir Gutenev, președintele Comisiei pentru industrie și comerț din Duma de Stat, a declarat că pentru majoritatea rușilor, abolirea regimului simplificat nu va schimba nimic în mod fundamental.

„Pentru că deja acum, din cauza unei reduceri serioase a numărului de angajați ai serviciilor consulare și a unei atitudini generale de răutate și, uneori, de ostilitate față de ruși, fluxul de turiști, antreprenori și oameni de știință de la noi a scăzut semnificativ.

Programele de schimburi studențești și științifice au fost întrerupte, afacerile nu pot funcționa din cauza sancțiunilor și a atitudinii extrem de ostile (față de ruși, n.r.)  în majoritatea țărilor europene nu stimulează turismul”, a declarat el într-un interviu pentru RT.

La rândul său, politologul Ivan Mezyuho a recunoscut că o serie de state europene vor emite propriile vize naționale pentru a salva anumite sectoare ale economiei.

„Astfel, de exemplu, Grecia poate emite vize turistice, deoarece depinde de turiștii ruși, de afacerile cu pelerinaje.

Ungaria poate avea propria opinie în problema vizelor. Astăzi, în general, politica Schengen este în criză”, a conchis el.