Reacția lui Macron la faptul că Biden l-a numit pe Putin „măcelar”. De ce nu ar folosi astfel de termeni

Reacția lui Macron la faptul că Biden l-a numit pe Putin „măcelar”. De ce nu ar folosi astfel de termeni

Președintele francez Emmanuel Macron nu susține declarația liderului de la Casa Albă, Joe Biden, despre Vladimir Putin. Președintele american l-a făcut pe liderul rus „măcelar” și a spus că nu ar trebui să i se permită să rămână la putere în Rusia. Reacția sa a stârnit reacții dure la nivel mondial, mai ales la Kremlin.

Macron se delimitează de afirmațiile lui Biden despre Putin

Liderul francez Emmanuel Macron avertizează împotriva escaladării verbale a războiului din Ucraina, la o zi după ce omologul său american Joe Biden l-a criticat în termeni duri pe președintele rus Vladimir Putin. Macron a declarat presei franceze că obiectivul pricipal este o încetare a focului în Ucraina și apoi retragerea trupelor ruse. Însă, atrage atenția că acest lucru nu va fi posibil dacă escaladăm prin cuvinte sau acțiuni.

Autoritățile americane au negat că Joe Biden a cerut schimbarea regimului în Rusia, în urma comentariilor sale făcute în timpul unei vizite în Polonia.

Președintele francez negociază pacea în Ucraina cu liderul rus

Macron a menținut legătura cu președintele rus pe tot parcursul crizei din Ucraina și a spus că va vorbi cu Putin în următoarele două zile, pentru a organiza evacuarea civililor din orașul-port Mariupol.

„Nu aș folosi astfel de termeni, pentru că sunt încă în discuții cu președintele Putin”, a spus Macron în timpul unui interviu la canalul francez France 3.

Critici făcute de Joe Biden la adresa lui Vladimir Putin

Observația președintelui Franței vine după ce președintele american Joe Biden a emis critici intense împotriva liderului rus în timpul unei întâlniri cu refugiații ucraineni la Varșovia, Polonia.

După ce a căutat, inițial, să minimizeze rivalitatea personală dintre el și Putin, Biden și-a intensificat retorica împotriva lui Putin în ultimele zile. Săptămâna trecută, liderul de la Casa Albă l-a numit, pentru prima dată, pe președintele Rusiei „criminal de război”, apoi s-a referit la el ca „dictator ucigaș, un criminal pur care poartă un război imoral împotriva poporului Ucrainei”. Acesta a mai numit „inumană” invazia rusă a Ucrainei.

„Obiectivul nostru este să oprim războiul lansat de Rusia în Ucraina, evitând, în același timp, un război și o escaladare”, a explicat Macron.

Figură cheie între Moscova și Occident

Înainte de începerea invaziei Ucrainei de către Rusia, Emmanuel Macron a apărut ca o figură cheie în eforturile diplomatice ale Europei de a gestiona situația dintre Moscova și Occident. Liderul francez a vorbit des cu Putin, în încercarea de a evita războiul.

Citește și: