Războiul din Ucraina, mai profitabil pentru români decât ai crede: domeniul care are cel mai mult de câștigat, momentan
La fel ca România, Ucraina devenise în ultimul deceniu un hub tehnologic tentant pentru companiile din occident, cu programatori talentați și dezvoltatori prolifici de software. Acum, proiectele lor au fost relocate.
De la începutul tensiunilor din Ucraina, o forță de muncă specializată în IT s-a relocat. O mare parte a ajuns în România, dar mulți s-au dus chiar mai departe, în Polonia, Germania și nu numai. Deloc mic este însă și numărul celor care au rămas să lupte, fie de bună voie, fie din cauza legii marțiale care nu mai permite bărbaților să părăsească Ucraina. Indiferent de motivele din spate, multe proiecte proiecte de IT aferente ucrainienilor au ajuns să fie disponibile pentru români, iar cât timp continuă incertitudinile din zonă, vor continua și beneficiile pentru programatorii români.
România, câștigă din război, cel puțin momentan
În contextul în care războiul se poate termina în orice moment, nu este foarte clar cât va putea România să capitalizeze această migrare a proiectelor și forței de muncă din Ucraina.
“România este în primul val de migrări de proiecte și forță umană specializată, alături de Polonia, iar migrarea se face rapid, nefiind dependentă de o infrastructură complexă de producție. Trebuie să fim însă atenți că această tendință se poate și inversa la fel de abrupt, odată cu soluționarea crizei din Ucraina.
Cu siguranță însă, o pondere din proiectele și echipele ce migrează acum în țările din jur va rămâne, mai mare sau mai mică, ceea ce pune o presiune pe piața forței de muncă inclusiv pe costuri. Aceasta migrare, în grabă, le poate susține, dar pe termen lung poate duce la scăderea competitivității externe a României în domeniul IT”, a explicat Radu Postolache, Head of IT Consultancy & Development în cadrul grupului Qualysoft și șeful diviziei din România.
Dacă este să identificăm o problemă, aceea constă în faptul că românii din IT nu mai muncesc de mulți ani pe bani puțini. “România nu mai e demult o destinație low-cost, și atunci intrăm în competiție atât cu țările dezvoltate, cât și cu cele low-cost.”, a adăugat expertul.