Răspunsul Suediei, după amenințările Rusiei privind aderarea la NATO

Răspunsul Suediei, după amenințările Rusiei privind aderarea la NATO

Guvernul de la Stockholm și Forțele Armate suedeze și-au intensificat eforturile de a întări apărarea insulei Gotland din sudul țării, din cauza amenințărilor repetate ale Rusiei. Spre deosebire de vecinii săi de la Marea Baltică (Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Danemarca), Suedia nu este membră a NATO, deși este partenerul alianței de aproape 30 de ani.

Cum răspunde Suedia la amenințările Rusiei privind aderarea la NATO

Insula Gotland, situată la jumătatea distanței dintre exclava rusă Kaliningrad și Sankt Petersburg, este considerată o zonă semnificativă în regiunea Mării Baltice, din punct de vedere strategic. Porțiunea cu o suprafață de peste 3000 km pătrați este deosebit de vulnerabilă la amenințările militare și la potențiale atacuri ale Kremlinului.

Războiul din Ucraina reînvie temerile față de Moscova

Într-o țară marcată de „frica de ruși”, mulți dintre cei 60.000 de locuitori ai insulei Gotland sunt îngrijorați de tensiunile dintre Occident și Moscova. La o săptămână după invadarea Ucrainei, patru avioane de luptă rusești au pătruns în spațiul aerian suedez deasupra Mării Baltice, la est de insula situată strategic. Autoritățile locale au făcut apel la calm.

„Este evident că poziția geografică a Gotlandului este absolut crucială atunci când vine vorba de apărarea Europei, de apărarea Suediei și de amenințarea din partea Rusiei”, a afirmat general-locotenentul american Erik Peterson, comandant adjunct al armatei la Pentagon, pentru ziarul suedez Svenska Dagblade.

Militarii suedezi se vor antrena pe Insula Gotland

Prin urmare, capacitățile militare sunt întărite de urgență în această zonă, iar forțele armate suedeze plănuiesc un exercițiu care va dura o lună, notează cotidianul suedez Aftonbladet.

„Gotland este o zonă foarte importantă, din punct de vedere strategic, în caz de criză sau război. Decizia guvernului oferă Forțelor Armate Suedeze condiții mai bune pentru a-și îndeplini misiunea pe insulă”, a spus ministrul Climei și Mediului, Annika Strandhäll.

Ar putea fi atacată Suedia?

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate Suedeze, riscul ca Rusia să atace militar Suedia este scăzut, dar nu poate fi exclus în totalitate.

„Rusia a coborât pragul de utilizare a forței militare pentru a obține ce-și dorește. De aceea nu putem exclude amenințările rusești”, a explicat recent Jonas Haggren, șeful Statului Major de la Stockholm.

Suedia și Finlanda ar putea aplica pentru aderarea la NATO în perioada următoare, o decizie surprinzătoare pentru cele două țări scandinave cunoscute pentru politicile lor de neutralitate din cauza apropierii de Rusia. Moscova a amenințat, în mod repetat, cele două țări nordice cu „repercusiuni”, dacă vor decide să aplice pentru integrarea în Alianța Nord-Atlantică.

Citește și: