Raport ONU: Aproape 1.200 de persoane au murit pe Marea Mediterană, încercând să ajungă în Europa

Raport ONU: Aproape 1.200 de persoane au murit pe Marea Mediterană, încercând să ajungă în Europa

ONU estimează că, în prima jumătate a anului 2022, aproape 1.200 de persoane și-au pierdut deja viața sau au fost date dispărute pe mare în timp ce încercau să ajungă în Europa prin Marea Mediterană și pe ruta maritimă din nord-vestul Africii. Aceasta include cel puțin 25 de persoane în estul Mediteranei.

Peste 1.000 de persoane moarte în Marea Mediterană

Acest număr se adaugă la cele peste 3.100 de persoane care au murit sau au dispărut făcând aceleași călătorii periculoase anul trecut.

O ambarcațiune de aproximativ 15 metri lungime, cu migranți la bord, s-a scufundat miercuri. Până în prezent, 34 de persoane au fost salvate; 29 de către paza de coastă greacă și 5 de către paza de coastă turcă, a anunțat ONU la Atena.

Întrucât persoanele salvate au dat informații diferite cu privire la numărul de persoane aflate la bordul ambarcațiunii scufundate, este de temut că multe persoane s-au înecat.

Pe 10 august, ambarcațiunea s-a scufundat în largul coastei insulei Rodos, în Grecia. Se pare că ambarcațiunea se deplasa dinspre Turcia spre Italia. Aproximativ 34 de persoane au fost salvate până în prezent. Supraviețuitorii au declarat că la bord s-ar fi aflat între 60 și 80 de persoane, în timp ce zeci de persoane sunt în continuare dispărute.

O navă s-a scufundat în Rodos

Paza de coastă greacă, cu sprijinul Marinei, al Forțelor Aeriene și al unor nave private, a raportat că a salvat 29 de persoane care au fost transportate în siguranță. Paza de coastă turcă raportează că a salvat, de asemenea, alte cinci persoane găsite în apele turcești.

Această pierdere continuă de vieți omenești este inacceptabilă. În lipsa unor căi alternative sigure, atât refugiații, cât și migranții continuă să își riște viața.

Toată lumea are dreptul de a căuta siguranță dacă fuge de război și persecuție. Numărul tot mai mare de decese la frontierele Europei trebuie să înceteze„, a declarat Maria Clara Martin, reprezentantul UNHCR în Grecia.