Putin ordonă trupelor ruse să continue ofensiva în estul Ucrainei, așa „cum s-a întâmplat la Lugansk”

Putin ordonă trupelor ruse să continue ofensiva în estul Ucrainei, așa „cum s-a întâmplat la Lugansk”

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei sale să-și continue ofensiva în estul Ucrainei, după ce forțele Moscovei au preluat controlul asupra regiunii Lugansk în timp ce treceau prin Donbas. Liderul de la Kremlin a declarat luni, 4 iulie, că soldații săi „trebuie să-și îndeplinească sarcinile conform planurilor aprobate anterior” și a spus că ar trebui să continue să avanseze în întreaga regiune, așa „cum s-a întâmplat la Lugansk”.

Atacurile rușilor în estul Ucrainei continuă

Forțele ucrainene s-au retras, duminică, din orașul bombardat Lisiciansk, ceea ce a determinat Rusia să pretindă controlul deplin asupra regiunii Lugansk din est, deși președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că va recâștiga teritoriul pierdut.

„Dacă liderii militari ai armatei noastre retrag oamenii din anumite puncte de pe front, unde inamicul are cel mai mare avantaj, și acest lucru este valabil și pentru Lisiciansk, asta înseamnă un singur lucru – că ne vom întoarce datorită tacticii noastre, datorită creșterii ofertei de arme moderne”, a spus președintele ucrainean.

Regiunea Donețk, noul obiectiv al lui Putin

După ce nu a reușit să cucerească metropola Kiev, Rusia și-a revizuit concentrarea militară asupra estului Ucrainei, cu scopul de a captura Donbasul, care este compus din regiunile Lugansk și Donețk. Statul Major al armatei ucrainene a declarat, luni, 4 iulie, că inamicii își concentrează acum eforturile pe linia Siversk, Fedorivka și Bakhmut. Armata rusă a intensificat, de asemenea, bombardamentele în Sloviansk și Kramatorsk, aflate tot în Donețk.

Ieri (n.r. – 3 iulie), șase persoane, inclusiv o fetiță de 9 ani, au fost ucise în atacul rusesc de la Sloviansk și alte 19 persoane au fost rănite, au declarat autoritățile locale. Kramatorsk a fost și el atacat duminică.

Armata ucraineană s-a retras din Lugansk

Anterior, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, i-a raportat lui Putin că armata rusă a ocupat întreg teritoriul regiunii Lugansk din estul Ucrainei, subliniază agenția de presă TASS. Confirmând retragerea din Lisiciansk, comandamentul militar al Ucrainei a declarat că a decis să se retragă pentru a salva viețile soldaților săi. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai, a precizat că retragerea a fost „centralizată” și ordonată, fiind necesară pentru viețile soldaților ucraineni, pe punctul de a fi înconjurați.

„În ceea ce privește armata, este rău să părăsești poziția deluptă, dar nu este nimic critic [în pierderea orașului Lisiciansk]. Trebuie să câștigăm războiul, nu bătălia pentru Lisiciansk”, a spus oficialul ucrainean. „Totuși, pentru ei obiectivul nr. 1 este regiunea Donețk. Sloviansk și Bakhmut vor fi atacate; Bakhmut a început deja să fie bombardat foarte puternic”, a spus Haidai.

Bunurile confiscate ale Rusiei, folosite pentru reconstrucția Ucrainei

Între timp, pe frontul diplomatic, Volodimir Zelenski și premierul Denis Șmigal au vorbit despre reconstrucția Ucrainei, după distrugerile cauzate de război. Într-o călătorie rară în afara Ucrainei de la începutul conflictului, prim-ministrul a declarat că „sursa cheie ar putea fi bunurile confiscate ale Rusiei și ale oligarhilor ruși, pe care le-a estimat la 300-500 de miliarde de dolari.