Putin intenționează să testeze racheta nucleară supersonică Satan-2. Poate ajunge în Marea Britanie în șase minute
Până la sfârșitul anului, Vladimir Putin ar intenționa să testeze încă o dată racheta nucleară hipersonică Satan-2.
Racheta RS-28 Sarmat, cu potențial catastrofic, poate lovi ținte cu aproape 16.000 km/h, ceea ce i-ar permite să distrugă Regatul Unit de la o distanță de 1.600 de mile în aproximativ șase minute.
Aleksey Zhuravlyov, un politician rus, a promis anterior că va distruge Finlanda în zece minute și că va distruge Marea Britanie cu o rachetă hipersonică Satan-2.
Rusia se lăudase anterior că racheta – care poate transporta 15 focoase și poate lansa mai multe bombe nucleare într-un singur atac – va fi complet lansată până la sfârșitul anului.
Dar planurile pentru un al doilea test până la sfârșitul lunii decembrie au stârnit zvonuri privind întârzieri jenante în producția rachetei ucigașe de 200 de tone.
Putin și arma care străpunge „orice apărare”
Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat pentru agenția de știri de stat TASS: „Testele de proiectare în zbor ale Sarmat ar putea continua până la sfârșitul acestui an, cu o a doua lansare de testare care ar putea fi efectuată”.
După un prim test de succes în aprilie, Putin a afirmat că racheta nucleară poate „străpunge orice apărare” – și îi va „forța pe cei care încearcă să amenințe Rusia să se gândească de două ori”.
În timpul lansării, imaginile au arătat cum o rachetă a fost lansată dintr-un siloz subteran, declanșând o enormă minge de foc.
Aceasta a străbătut aproape întreaga lungime a Rusiei – aproape 5.000 de kilometri – în aproximativ 15 minute.
În luna mai, Dmitri Rogozin, fostul director al agenției spațiale ruse Roscosmo și un aliat apropiat al lui Putin, a declarat că aproape 50 de rachete Satan-2 se află în „producție de masă„ și că vor fi în curând în misiune de luptă.
El s-a lăudat că rachetele pot demola „jumătate din coasta americană” într-o prezentare sinistră de diapozitive pentru elevi.
Rogozin a amenințat, de asemenea, cu atacuri directe asupra Downing Street și a Casei Albe, într-un bizar discurs online în timpul summitului NATO.
El a publicat imagini din satelit și coordonatele de pe hartă ale locului de desfășurare a summitului de la Madrid, precum și ale sediului NATO din Bruxelles și ale „centrelor de decizie” din Londra, Washington, Paris și Berlin.
Un alt test major pentru Satan-2 a fost programat pentru luna iunie, iar localnicii din apropierea poligonului de testare Kura au fost avertizați să nu se apropie de locul de amplasare a țintei din îndepărtata Kamchatka – dar lansarea nu a mai avut loc.
Rogozin a insistat la vremea respectivă: „Suntem absolut în grafic, ne pregătim acum pentru cel de-al doilea test de zbor al Sarmat”.
Iar în iulie, Rogozin a vizitat fabrica de apărare Krasmash din Krasnoyarsk, în Siberia de Est, pe care a numit-o „Uzina Apocalipsei”, pentru a inspecta procesul de pregătire a lui Satan-2 pentru testele de zbor.
Racheta a fost lansată într-o pădure pentru camerele de luat vederi, iar Rogozin a declarat: „Cea mai puternică rachetă cu rază de acțiune nucleară din lume este pregătită pentru noi teste”.
Dar luna următoare, Rogozin a fost concediat din motive necunoscute, fără ca Kremlinul să-i fi promis un nou post de muncă.
El a fost văzut în prima linie a războiului din Ucraina – dar nu are un nou rol major.
Aproape de producția în masă
Succesorul său, fostul vicepremier Iury Borisov, a repetat afirmațiile potrivit cărora racheta se află în producție de masă.
Luna trecută, Rusia a fost de acord să permită echipelor americane să inspecteze racheta în cadrul acordurilor internaționale – dar numai până în februarie 2024.
Între timp, analiștii din domeniul apărării au subliniat că racheta anterioară R-36M2 Voevoda a Rusiei a fost testată de 17 ori înainte de a fi lansată.
Iar o altă rachetă – RT-2PM Topol – a fost testată de o duzină de ori înainte de a fi desfășurată.
Expertul în apărare Leonid Nersisyan a declarat: „Adevărul termenilor vehiculați de Rogozin – că Sarmat se află în producție de masă și că va fi în curând plasată în „serviciu de luptă” – pare îndoielnic. Este mult mai probabil ca Sarmat să fie supus aceluiași program de testare, prototipare și experimentare ca și predecesorii săi.”
Rusia s-a lăudat că „Satan-2” este capabil să depășească orice sistem de apărare antirachetă.
Oficialii au declarat că are capacitatea de a folosi traiectorii și rute imprevizibile care „împiedică substanțial distrugerea lor chiar și de către sistemele avansate de apărare antirachetă”.
Rusia a anunțat pentru prima dată că testează racheta în octombrie 2017.
La vremea respectivă, a fost anunțată ca fiind cel mai puternic și mortal focos atomic de pe planetă.