Putin acuză SUA că vor să prelungească războiul din Ucraina. Rusia afirmă că americanii vor să crească tensiunile în Taiwan
Președintele rus Vladimir Putin a acuzat guvernul american că încearcă să prelungească conflictul din Ucraina și să crească tensiunile de-a lungul strâmtorii Taiwan, în timp ce a ținut marți discursul de deschidere la Conferința Internațională de Securitate de la Moscova, în timp ce invazia Rusiei în țara vecină continuă.
Putin, critici la adresa SUA
Putin, care a criticat anterior livrarea de arme de către SUA către Ucraina, a acuzat din nou Washingtonul că încearcă să prelungească conflictul, folosind civilii ucraineni ca și carne de tun.
Putin a reiterat afirmațiile sale anterioare despre conducerea de la Kiev că se implică în neonazism, fără nicio dovadă.
Președintele rus a criticat, de asemenea, vizita președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, afirmând că aceasta nu a fost „doar o călătorie a unui politician iresponsabil individual”, ci un efort concertat al Washingtonului de a destabiliza situația din acea parte a lumii.
Putin a afirmat apoi că vizita a fost „o provocare atent planificată”, care nu a ținut cont de suveranitatea unei alte țări – un sentiment împărtășit de Beijing, care a reacționat la vizita lui Pelosi prin desfășurarea unor exerciții militare pe scară largă în jurul insulei.
Liderul rus a denunțat „ordinea mondială unipolară” condusă de SUA, afirmând că timpul acesteia a ajuns la final și a adăugat că singura modalitate de a atenua tensiunile globale este consolidarea „sistemului mondial multipolar modern”.
Liderul rus s-a lăudat cu armele pe care le deține
Cu o zi mai devreme, la o expoziție de armament de lângă Moscova, Putin a afirmat că armele Rusiei sunt „net superioare” față de cele occidentale, oferindu-se să le vândă națiunilor aliate din Asia, Africa și America Latină.
Oficialii occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice pentru a escalada conflictul din Ucraina, în timp ce avansul său în estul Ucrainei se oprește.
Luând cuvântul la conferință, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare „pentru a atinge obiectivele stabilite” în Ucraina.
El a adăugat că armele nucleare ale Rusiei există doar pentru a descuraja un potențial atac nuclear împotriva sa. Conferința anuală de securitate internațională de la Moscova se desfășoară în prezent în capitala rusă și la ea participă oficiali din domeniul apărării din 35 de țări.
Criticile lui Putin la adresa SUA – cele mai vehemente din ultimele săptămâni – vin într-un moment în care avansul Rusiei de-a lungul flancului estic al Ucrainei a încetinit, în timp ce forțele Kievului încearcă să organizeze un contraatac în sud, în încercarea de a recuceri orașul-cheie Herson.
O parte din succesul Ucrainei a fost creditat datorită sosirii din Occident a unor sisteme avansate de arme cu rază lungă de acțiune, inclusiv a sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) fabricat în SUA.
Putin a avertizat anterior SUA împotriva furnizării de sisteme de artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina – lucru pe care administrația Biden l-a ignorat în mare parte. În timp ce aproba livrarea acestor arme, Biden a declarat că acestea vor permite Ucrainei să efectueze lovituri de precizie asupra țintelor de pe câmpul de luptă.