PSD somează Guvernul Ciucă să intervină pentru reducerea prețului la carburanți. Mesaj pentru ministrul Virgil Popescu

PSD somează Guvernul Ciucă să intervină pentru reducerea prețului la carburanți. Mesaj pentru ministrul Virgil Popescu

PSD face apel la Guvernul României să intervină urgent cu soluții pentru combaterea creşterii preţurilor la carburanţi. În acest sens, social-democrații solicită ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte în coaliţie propunerea de reglementare pentru realizarea acestui obiectiv, fie plafonare, fie altă soluţie identificată în acest sens.

PSD intervine în scandalul creşterii preţurilor carburanţilor

Membrii Partidului Social Democrat salută acordul formațiunilor politice din coaliţie cu privire la necesitatea unei intervenţii hotărâte din partea Executivului pentru reducerea preţului carburanţilor. Astfel, PSD îl somează pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, să prezinte urgent în coaliţie propunerea de reglementare pentru realizarea acestui obiectiv, fie plafonare, fie altă soluţie. Social-democrații propun o plafonare de 7 lei.

Acuzații la adresa ministrului Energiei

PSD susține că orice întârziere a unei decizii din partea Guvernului Ciucă în această privință afectează grav atât economia națională, cât și puterea de cumpărare a cetățenilor.

„Din momentul în care Ministerul Energiei a primit sarcina de a prezenta o soluție de legiferare, prețurile la carburanți s-au majorat cu încă aproximativ 0,5 lei/litru. Așadar, nu mai e timp de analize și dezbateri! E nevoie de acțiune! Guvernul trebuie să intervină urgent pentru a pune capăt acestor creșteri de prețuri.”, a precizat partidul politic de stânga.

Din perspectiva social-democraților, stabilirea unui preț maximal la clientul final sau limitarea adaosului comercial pe tot lanțul comercial, de la producător la benzinărie, sunt variante care ar trebui discutate imediat în cadrul Coaliției de guvernare.

Ce soluții are Marcel Ciolacu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, că prețurile carburanților trebuie să fie plafonate, iar companiile să aibă o marjă de profit.

„Sunt anumite companii prestigioase, legale, corecte, dar, printr-o conjunctură cum este pandemia, au avut niște venituri excepționale. Corect? Nu ar fi avut acele cifre de afaceri dacă n-ar fi fost pandemia sau n-ar fi fost această criză din energie sau din carburanți, unele bazate pe un preț speculativ din punctul meu de vedere. (…)

Eu vreau în continuare să ne așezăm la masă, să luăm deciziile cele mai corecte, pe baza cifrelor, să intervenim unde sunt speculații, cum este acum zona de carburanți. Este evident că trebuie venit cu o plafonare clară a prețului în limite și să aibă toate companiile o marjă de profit. Că nimeni nu face muncă voluntară. Nu se poate să rămânem și să avem reacție cum are Consiliul Concurenței, după cinci ani de zile sau trei ani”, a transmis politicianul.

Cât costă litrul de benzină și motorină

Marți, 21 iunie, un litru de benzină standard costă 8.56 lei la o staţie Petrom din zona Cotroceni (Bucureşti). Însă, cel mai mare preţ pentru litrul de benzină standard este de 8.63 RON la Petrom Militari şi Lukoil (cartierul 13 Septembrie). Și preţul motorinei se menţine ridicat în Capitală. De pildă, la Petrom, un litru de motorină costă 9.21 lei, potrivit Monitorul Preţurilor.

Citește și: