04 mai 2022 | 22:02

Proteste masive în Armenia. Sute de persoane, care cereau demisia premierului, au fost arestate

ULTIMA ORĂ
Proteste masive în Armenia. Sute de persoane, care cereau demisia premierului, au fost arestate

Sunt proteste violente în Armenia. Lumea furioasă cere demisia premierului Nikol Pashinyan, pentru gestionarea proastă a unei dispute teritoriale cu Azerbaidjan. Zeci de manifestanți au blocat, miercuri, principalele drumuri din capitala armeană Erevan și au făcut apel la cetățeni să comită acte de nesupunere civilă. Oamenii au scandat „Armenia fără Nikol!”.

Val de proteste violente în Armenia

Poliția din Armenia a reținut peste 200 de protestatari antiguvernamentali, deoarece partidele de opoziție exercită presiuni asupra prim-ministrului Nikol Pashinyan pentru gestionarea de către acesta a unei dispute teritoriale cu Azerbaidjan. Manifestațiile au izbucnit duminică, în Erevan, opoziţia cerând demisia premierului, acuzându-l de complot pentru cedarea regiunii Nagorno-Karabah.

Sute de oameni au scandat împotriva premierului țării

Protestele au continuat și în primele trei zile ale acestei săptămâni. Au existat scene haotice, marți, în centrul Erevanului, unde poliția a arestat zeci de oameni. Ministerul de Interne al țării a declarat că „206 manifestanți au fost reținuți” în Erevan și în mai multe orașe de provincie. Acestea sunt cele mai grave proteste de la alegerile din septembrie, subliniind dezamăgirea continuă față de conducerea lui Pashinyan.

Nikol Pashinyan este numit trădător

Armenia și Azerbaidjanul au fost blocate într-o dispută de zeci de ani cu privire la Karabakh, regiunea populată de armeni din Azerbaidjan. Enclava a fost în centrul unui război de șase săptămâni în 2020, care s-a soldat cu peste 6.500 de morți, înainte să se încheie cu un acord de încetare a focului intermediat de Rusia.

„Pashinyan este un trădător și protestele de stradă îl vor forța să demisioneze”, a spus liderul opoziției și vicepreședintele parlamentului, Ishkhan Saghatelyan.

Cum se apără prim-ministrul armean de critici

Nikol Pashinyan s-a confruntat cu numeroase critici dure de când a acceptat, în noiembrie 2020, o încetare a focului mediată de Rusia, pentru a pune capăt războiului de șase săptămâni între forțele etnice armene și azeriene în legătură cu regiunea Nagorno-Karabah. Acordul a asigurat câștiguri teritoriale importante pentru Azerbaidjan în Nagorno-Karabah și în jurul acestei regiuni. Premierul Armeniei a declarat că a fost nevoit să accepte pactul (care a provocat un val de proteste), pentru a evita pierderi umane și teritoriale mai mari.

Pact cu Azerbaidjan

În cadrul acordului, Armenia a cedat teritorii pe care le controlase mulți ani, decizia fiind catalogată de populație drept o umilință națională și a declanșat săptămâni de proteste antiguvernamentale, ceea ce l-a determinat pe Pashinyan să susțină alegeri parlamentare anticipate pe care partidul său, Civil Contract, le-a câștigat în septembrie anul trecut.

Separațiștii etnici armeni din Nagorno-Karabah s-au desprins de Azerbaidjan când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991. Conflictele care au urmat s-au soldat cu aproximativ 30.000 de victime, scrie France24.