Proteste în Moldova. Se cere demisia președintelui Maia Sandu și a guvernului pe care îl conduce
Mii de protestatari care au denunțat inflația ridicată și prețurile ridicate la carburanți s-au adunat duminică în fața guvernului moldovean, cerând demisia președintelui pro-occidental Maia Sandu și a guvernului său.
Protest masiv în Moldova
Acesta a fost cel mai mare protest din micul stat ex-sovietic de când Sandu a fost aleasă în 2020 în urma unei alegeri zdrobitoare, pe baza promisiunilor de eradicare a corupției. De atunci, ea a promis că va asigura aderarea la Uniunea Europeană, care a oferit sume mari de ajutor.
Mulțimea din piața principală a orașului părea să fie de aproximativ 20.000 de persoane – deși organizatorii opoziției au declarat că numărul a fost de două ori mai mare, iar poliția a estimat că au fost prezenți 6.500 de persoane.
„Moldova se află acum în moarte clinică, la care au adus-o autoritățile actuale”, a declarat Dinu Țurcanu, un politician din partidul de opoziție al lui Ilan Șor, un om de afaceri exilat condamnat pentru fraudă în legătură cu un scandal bancar de 1 miliard de dolari.
Principalul suspect în acea fraudă, magnatul de afaceri Vlad Plahotniuc, se află, de asemenea, în afara Republicii Moldova, locul unde se află fiind necunoscut.
Moldova își cumpără gazele de la gigantul rus Gazprom (GAZP.MM) în baza unui contract întocmit anul trecut. Prețul fluctuează lunar, fiind calculat din prețul spot al gazelor și petrolului în funcție de sezon. Prețurile spot au crescut vertiginos în acest an.
Amplasat între Ucraina și România, membră a UE, teritoriul Republicii Moldova a făcut parte, pe rând, în secolele al XIX-lea și al XX-lea, din Imperiul Rus, din „România Mare” și din Uniunea Sovietică.
Cei 3,5 milioane de locuitori ai acestei țări trec prin dificultăți economice grave asociate cu prețurile la energie, al căror cost a crescut cu 29% în septembrie, după ce a urcat cu aproape 50% în august.
Maia Sandu, incapabilă să negocieze un preț mai bun la gaze, acuză protestatarii
De când Sandu a preluat puterea, procurorul general al Republicii Moldova a fost înlăturat, iar fostul președinte, care era apropiat de Moscova, a fost plasat în arest la domiciliu.
Protestatarii au acuzat-o pe Sandu că nu a reușit să negocieze un preț mai rezonabil al gazelor cu Moscova. Mulți dintre ei au instalat o tabără de corturi în fața sediului guvernului și au promis să rămână pe loc până când Sandu va demisiona și va convoca alegeri anticipate.
Țara și-a redus estimarea de creștere economică la zero pentru 2022, afectată de o inflație record de 34,3% și de rate ale dobânzii de 21,5%.
Premierul Natalia Gavrilița a declarat luna aceasta că se așteaptă ca economia Moldovei să înregistreze o creștere moderată de 1,5% anul viitor.
Analistul Vitalie Andrievschi a respins sugestiile unor comentatori potrivit cărora Sandu seamănă cu regretatul lider sovietic Mihail Gorbaciov, un liberal lăudat în Occident, dar nepopular în țară.
„Cel mai mare neajuns al lui Sandu este că nu este capabil să comunice cu moldovenii obișnuiți”, a declarat el pentru Reuters.
„Sandu și guvernul ei sunt incapabili să își asume partea lor de responsabilitate și să îi pedepsească pe cei care sunt în mod clar incapabili să își facă treaba”, a continuat acesta.