02 iun. 2022 | 15:13

Proiectul de lege care îi oferă puterea de decizie lui Iohannis în CSAT: Președintele are ultimul cuvânt, dacă nu există consens

ULTIMA ORĂ
Proiectul de lege care îi oferă puterea de decizie lui Iohannis în CSAT: Președintele are ultimul cuvânt, dacă nu există consens

Klaus Iohannis va da decizia finală în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării dacă nu se realizează consens, spune cel mai nou proiect de lege pentru funcționarea CSAT aflat în dezbaterea coaliției de guvernare.

Actul normativ care îi dă cuvântul decisiv președintelui României

Schimbarea este una foarte mare față de legea în curs a CSAT, care spune că doar instituția adoptă hotărâri prin consens. Schimbarea are ca scop deblocarea unor hotărâri în CSAT, mai ales în cazul unor coabitări politice între un președinte de o anumită culoare și un guvern de altă orientare.

Ce prevede noul proiect de lege privind funcționarea CSAT, potrivit G4media:

Art. 6 – (1) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se convoacă de preşedintele acestuia, ori de câte ori este necesar.
(2) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adopta hotărâri prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăște Președintele Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Prevederea din Legea CSAT în vigoare (Legea nr. 415 din 2002):

ART. 6
(1) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se convoacă de preşedintele acestuia, trimestrial sau ori de câte ori este necesar.
(2) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării poate fi convocat şi la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul membrilor săi.
(3) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri prin consens.

În urmă cu două luni, Klaus Iohannis a anunțat, după ședința CSAT, în care s-a discutat situația din Ucraina că țara noastră va ridica procentul din PIB alocat apărării de la 2% la 2,5%. Șeful statului a declarat că este nevoie să creștem capacitatea de apărare a României, mai ales în contextul de securitate actual. Totodată, Iohannis a susținut totodată, că România va deveni un hub care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni.

”Suntem cu toții indignați de atacul brutal al Rusiei împotriva unui stat suveran și independent și nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență. Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un conflict militar fără sens, de neconceput în urmă cu doar câteva zile. Un lucru este însă evident: indiferent de deznodământul acțiunii militare, există deja un învingător – poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate, simbolul rezistenței împotriva unui invadator. Eroismul și curajul ucrainenilor inspiră și obligă.

Agresiunea rusă a generat o reacție de unitate și solidaritate fără precedent a întregii lumi democratice, a arătat coeziunea și capacitatea membrilor NATO de a reacționa împreună, de a rămâne fermi împotriva unui agresor care riscă să destabilizeze climatul de securitate global.”, a spus Iohannis.