Proiect de lege în SUA pentru a desemna Rusia drept stat susținător al terorismului. Administrația lui Joe Biden se opune

Proiect de lege în SUA  pentru a desemna Rusia drept stat susținător al terorismului. Administrația lui Joe Biden se opune

Senatorii americani democrați și republicani au prezentat miercuri o lege care ar desemna Rusia drept stat sponsor al terorismului, o etichetă solicitată de Ucraina, dar căreia i se opune administrația președintelui Joe Biden.

Rusia, stat susținător al terorismului. Proiect SUA

„Necesitatea acestei măsuri este mai presantă acum decât oricând”, a declarat senatorul democrat Richard Blumenthal, unul dintre sponsorii proiectului de lege, într-o conferință de presă, citând uciderea civililor și alte „opresiuni brutale și crude” în Ucraina de la invazia Rusiei.

Senatorul republican Lindsey Graham, un alt sponsor al proiectului de lege, a declarat că desemnarea ar trimite un semnal puternic de susținere a Ucrainei către Kiev, dar și către aliații SUA, impunând în același timp sancțiuni dure Rusiei, cum ar fi permiterea de a fi dată în judecată în instanțele americane pentru acțiunile sale în Ucraina și înăsprirea sancțiunilor.

Nu a fost imediat clar când sau dacă măsura ar putea fi supusă la vot. Dar cei doi senatori au pledat pentru această desemnare de luni de zile, vizitând Kievul în iulie pentru a o promova.

Lor li s-au alăturat și alți legislatori care și-au exprimat sprijinul pentru această idee. Președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat în iulie că desemnarea era „așteptată de mult timp”.

Biden nu este de acord

Biden a declarat că nu are în vedere o astfel de desemnare pentru Rusia. Oficialii administrației spun că nu consideră că desemnarea este cea mai eficientă modalitate de a trage Rusia la răspundere și că ar putea împiedica livrările de asistență umanitară către Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că administrația discută cu legislatorii măsuri „analoge” cu cele care ar fi impuse economiei Rusiei prin desemnare.

„Trebuie să luăm în considerare consecințele, intenționate și neintenționate” de o astfel de desemnare, a spus el. „Ne angajăm împreună cu Congresul asupra unor instrumente care ar continua să aibă implicații analoge pentru economia rusă, pentru guvernul rus, care nu ar avea aceste consecințe neintenționate”.

Moscova a transmis Washingtonului că legăturile diplomatice ar fi grav afectate și ar putea fi chiar rupte dacă Rusia ar fi adăugată pe lista statelor care sponsorizează terorismul, care include în prezent Iranul, Coreea de Nord, Cuba și Siria.

Proiectul de lege al lui Blumenthal și Graham include o dispoziție care ar permite președintelui SUA să renunțe la această desemnare din motive de securitate națională, după ce va certifica Congresului că Rusia nu mai sprijină acte de terorism internațional, scrie Reuters.