Procurorul general al Ucrainei a depus mărturie la Comisia Helsinki privind crimele de război

Procurorul general al Ucrainei a depus mărturie la Comisia Helsinki privind crimele de război

Procurorul general al Ucrainei a depus mărturie despre presupusele crime de război comise de Rusia la audierile Comisiei Helsinki din SUA.  Irina Venediktova a susținut că armata rusă a ucis peste 9.800 de civili în 70 de zile de conflict. Aceasta a adăugat că deblocarea orașului Mariupol și recucerirea teritoriilor ar deschide cazuri și mai îngrozitoare de investigat.

Procurorul general al Ucrainei a depus mărturie împotriva Rusiei

Procurorul general ucrainean Irina Venediktova a depus mărturie la audierile Comisiei Helsinki privind presupusele crime de război ale Rusiei în Ucraina, a anunțat aceasta în mediul online.

„Comisia Helsinki a Congresului SUA a organizat o audiere cu privire la crimele de război ale Rusiei în Ucraina. Am depus mărturie la audieri despre atrocitățile oribile comise de armata rusă pe teritoriul nostru: bombardarea deliberată a obiectelor civile, ucideri și tortură, utilizarea violului ca armă”, a declarat Irina Venediktova pe Facebook.

Comisia Helsinki este o agenție guvernamentală americană care promovează drepturile omului, securitatea militară și cooperarea economică în 57 de țări, potrivit site-ului său. Printre comisari se numără Senatul SUA, Camera Reprezentanților și ramuri executive.

Irina Venediktova

Irina Venediktova acuză armata lui Putin de crime de război

În cadrul audierilor, Venediktova a susținut că soldații lui Vladimir Putin au comis peste 9.800 de crime de război în 70 de zile de invazie. Procurorul general al Ucrainei crede că deblocarea orașului-port Mariupol și sfârșitul ocupării teritoriilor va deschide și mai multe cazuri oribile ale rușilor, pe care Ucraina le va investiga.

„Concluzia roșie a audierilor au fost semnele de genocid asupra poporului ucrainean și urmărirea penală a principalului criminal de război în serie al secolului XXI. Deportarea copiilor noștri pentru a le șterge identitatea și a-i crește ca ruși este o dovadă directă a planului de a distruge Ucraina. Sarcina primordială a comunității mondiale este de a dezvolta un mecanism internațional eficient de justiție și responsabilitate pentru crimele Rusiei în Ucraina, care va deveni un instrument acum și o garanție pentru viitor”, a subliniat Venediktova.

40.000 de persoane din Mariupol, deportate în Rusia sau Donețk

Afirmațiile procurorului ucrainean le întăresc pe cele ale primarului din Mariupol, Vadim Boichenko, care a dezvăluit că forțele rusești au deportat aproape 40.000 de civili din Mariupol în Rusia sau în Republica Populară separatistă Donețk. Ulterior, Rusia a susținut că a evacuat peste un milion de ucraineni pe teritoriul rusesc, începând cu 24 februarie (declanșsarea invaziei).

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU estimează că cel puțin 3.280 de persoane au fost ucise și 3.451 au fost rănite în timpul invaziei ruse din Ucraina, dar a subliniat că estimările sale sunt probabil mai mici decât cifrele reale.

Citește și: