Imaginile din satelit dezvăluie o altă groapă comună lângă Mariupol. Are 200 de metri lungime

Imaginile din satelit dezvăluie o altă groapă comună lângă Mariupol. Are 200 de metri lungime

Au apărut noi imagini din satelit care arată o groapă comună de 200 de metri lungime la un cimitir din Staryi Krym, un sat aflat la cinci kilometri de Mariupol. Primarul orașului asediat, Vadym Boycenko, a confirmat că soldații ruși îngroapă cadavrele locuitorilor din Mariupol în sat.

Noi detalii cutremurătoare despre războiul Rusia-Ucraina

Oficialii din orașul ucrainean asediat Mariupol spun că o nouă groapă comună a fost descoperită la nord de port. Edilul Vadym Boychenko a declarat că autoritățile încearcă să estimeze numărul victimelor din mormântul situat la aproximativ 10 kilometri nord de Mariupol.

Fotografiile din satelit publicate în ultimele zile au arătat ceea ce par a fi imagini cu alte gropi comune. Mariupolul a fost decimat de bombardamentele rușilor. Capturarea orașului ar priva Ucraina de un port vital și ar permite Moscovei să stabilească un coridor terestru către Peninsula Crimeea, pe care a confiscat-o în 2014.

O nouă groapă comună săpată de ruși

Imaginile din satelit din apropierea orașului-port ucrainean asediat Mariupol arată o groapă comună care s-a extins în ultimele săptămâni cu peste 200 de morminte noi, a declarat o companie privată din SUA.

Maxar Technologies, care colectează și publică poze din satelit ale Ucrainei, a afirmat că o analiză a imaginilor de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie indică faptul că extinderea gropii comune a început între 23 și 26 martie.

„Cea mai mare crimă de război a secolului 21 a fost comisă la Mariupol. Acesta este noul Babi Yar”, a spus Boycenko, referindu-se la locul mai multor masacre naziste ale evreilor ucraineni în 1941. „Atunci Hitler a ucis evrei, romi și slavi. Iar acum Putin distruge ucrainenii. El a ucis deja zeci de mii de civili în Mariupol”, a dezvăluit bărbatul. „Acest lucru necesită o reacție puternică din partea întregii lumi. Trebuie să oprim genocidul prin orice mijloace posibile”, a punctat edilul orașului.

Putin a ordonat sigiliarea uzinei Azovstal, unde se ascund mii de oameni

Președintele rus Vladimir Putin și-a revendicat victoria în bătălia pentru Mariupol, chiar dacă le-a ordonat trupelor sale să nu-și asume riscul de a lua cu asalt uriașa fabrică de oțel unde ultimii apărători ucraineni din oraș rămân ascunși într-un labirint de tuneluri subterane. În loc să atace, liderul de la Kremlin și-a direcționat forțele să sigileze uzina Azovstal „pentru ca nici măcar o muscă să treacă”.

După aproape două luni de bombardamente în Mariupol, armata rusă pare să controleze restul orașului strategic din sud, inclusiv portul vital, grav avariat. Aproximativ 2.000 de militari ucraineni, după estimarea Moscovei, au rezistat săptămâni întregi la uzina de oțel, în ciuda atacurilor constante din partea forțelor ruse și a cererilor repetate de a se preda.

Citește și: