Primul referendum despre avort în America. Tabăra pro-alegere a câștigat cu majoritate covârșitoare

Primul referendum despre avort în America. Tabăra pro-alegere a câștigat cu majoritate covârșitoare

Statul american conservator Kansas a decis, în cadrul unui referendum, să protejeze dreptul la avort, ceea ce reprezintă o victorie majoră pentru grupurile pro-alegere.

Dreptul la avort, protejat în Kansas

Alegătorii au declarat cu o majoritate covârșitoare că nu doresc să modifice constituția statului pentru a afirma că nu există dreptul la avort.

Acesta a fost primul test electoral pe această temă de când Curtea Supremă a SUA a permis statelor să interzică această procedură.

Dacă scrutinul ar fi avut un alt rezultat, legiuitorii ar fi putut lua măsuri pentru a restricționa și mai mult sau a interzice avortul în Kansas.

Întrebarea din Kansas a fost așteptată cu mare interes de când Curtea Supremă a SUA a anulat, în urmă cu două luni, hotărârea din 1973 care a legalizat avortul la nivel național, Roe vs. Wade.

Proiecțiile sugerează că locuitorii din Kansas au votat cu peste 60% pentru a susține dreptul constituțional al statului de a permite femeilor să aibă acces la avort.

Rezultatul oficial, abia peste o săptămână

Deocamdată este vorba doar de o proiecție, iar rezultatul oficial va fi confirmat peste o săptămână.

Atunci când a fost anulată hotărârea Roe vs. Wade, președintele Joe Biden a declarat că dreptul la avort va fi o problemă pentru alegători. Ceea ce s-a întâmplat în Kansas a transformat această teorie în realitate.

Rezultatul referendumului este văzut ca o alunecare de teren, într-un stat pe care fostul președinte republican Donald Trump l-a câștigat cu o diferență convingătoare în urmă cu doar doi ani.

Pentru democrați și pentru grupurile pro-avort, acesta este un semn că americanii sunt profund nemulțumiți de faptul că dreptul la avort a fost răsturnat – și consideră că decizia Curții Supreme este în dezacord cu publicul.

Pe 8 noiembrie, în SUA au loc alegeri naționale de la jumătatea mandatului, democrații luptând pentru a păstra controlul asupra Congresului.

Biden, împotriva legii care interzice avortul

Biden a declarat că rezultatul a arătat că „majoritatea americanilor sunt de acord că femeile ar trebui să aibă acces la avort”.

Oficialii din Kansas au declarat că prezența la vot în tot statul a fost semnificativ mai mare decât se așteptau într-o zi de votare primară în care, de obicei, republicanii îi depășesc pe democrați cu doi la unu.

În ajunul scrutinului, unii locuitori din Kansas au primit texte înșelătoare care îi îndemnau să „voteze „da” pentru a proteja posibilitatea de a alege, dar era contrariul – un vot „da” însemna să elimine accesul la avort.

Deși Kansas este un stat conservator convins, reglementările sale privind avortul sunt mai puțin stricte decât multe alte state conduse de republicani.

Acesta permite întreruperea sarcinii până la 22 de săptămâni, cu alte restricții, inclusiv o perioadă de așteptare obligatorie de 24 de ore și consimțământul obligatoriu al părinților pentru copii.

Legislativul statului este controlat de republicani anti-avort, dar guvernatorul său vulnerabil din punct de vedere politic, Laura Kelly, este democrat. Ea avertizase că modificarea constituției statului ar arunca Kansas „înapoi în Evul Mediu”.