Accesul la contracepție în SUA, protejat de lege. Proiectul trebuie să treacă de Senat

Accesul la contracepție în SUA, protejat de lege. Proiectul trebuie să treacă de Senat

Camera Reprezentanților din Statele Unite a adoptat joi un proiect de lege pentru a proteja accesul la contracepție, răspunzând îngrijorărilor că acesta ar putea fi amenințat de o Curte Supremă conservatoare care a revocat hotărârea care garanta dreptul la avort la nivel național.

Camera Reprezentanților din SUA, proiect pentru protejarea accesului la contracepție

Proiectul de lege a trecut de Camera controlată de democrați cu un vot de 228-195, fiind susținut de toți cei 220 de democrați și de opt dintre cei 211 republicani din Cameră. Acesta are șanse incerte în Senatul divizat în mod egal.

Proiectul de lege ar crea un drept federal pentru ca oamenii să aibă acces la contraceptive și pentru ca medicii și farmaciștii să le furnizeze. Contraceptivele sunt folosite de 88% dintre femeile americane de vârstă fertilă care nu încearcă să rămână însărcinate, potrivit Institutului Guttmacher, un grup de susținere a dreptului la avort.

Unele legislaturi de stat au introdus proiecte de lege pentru a restricționa accesul la contraceptive, deși acestea nu au fost adoptate. În plus, 12 state permit furnizorilor de servicii medicale să refuze contracepția, potrivit Institutului Guttmacher.

„Avem nevoie de o legislație federală care să clarifice în mod absolut faptul că oamenii au dreptul de a folosi și de a cumpăra metode contraceptive”, a declarat într-un interviu reprezentanta democrată Kathy Manning, inițiatoarea proiectului de lege.

Reprezentanta republicană Cathy McMorris Rodgers a declarat că dreptul la contracepție nu este în pericol și că republicanii au înțeles că există o „distincție clară” între contracepție și avort.

Proiectul de lege i-ar forța pe furnizorii de servicii medicale să își „încalce religia”, a declarat ea în cadrul dezbaterii din Cameră.

Avortul, interzis în SUA

Democrații au introdus proiectul de lege după ce, în iunie, Curtea Supremă a pus capăt dreptului la avort la nivel național, anulând hotărârea Roe vs. Wade din 1973.

Judecătorul conservator Clarence Thomas a scris că instanța ar trebui să reconsidere alte hotărâri care au stabilit drepturi la contracepție și la căsătoria între persoane de același sex, deoarece acestea se bazau pe același argument juridic ca și Roe.

Democrații speră că proiectul de lege va crea un contrast cu republicanii înaintea alegerilor de la mijlocul mandatului din 8 noiembrie, când este în joc controlul Congresului.

Camera Reprezentanților a adoptat miercuri un proiect de lege pentru protejarea căsătoriilor între persoane de același sex și interrasiale cu sprijin bipartizan. Săptămâna trecută, Camera a adoptat proiecte de lege pentru a stabili dreptul la avort la nivel național și pentru a proteja dreptul de a călători între state pentru un avort, cu voturi în mare parte pe linie de partid.

Nu este clar dacă vreunul dintre aceste proiecte de lege va trece de Senat pentru ca președintele democrat Joe Biden să le semneze ca lege.