Primul politician care pleacă de lângă Vladimir Putin. Un comisar rus și-a dat demisia și a plecat din țară
Reprezentantul climatic al Kremlinului și veteranul reformator Anatoly Chubais a renunțat la funcția sa și a părăsit Rusia din cauza opoziției sale față de războiul din Ucraina, a informat miercuri Bloomberg. Plecarea fulger, potrivit a doi oameni din interior nenumiți citați de Bloomberg, îl face pe Chubais cel mai important om care a rupt de președintele Vladimir Putin din cauza deciziei sale de a invada Ucraina.
Primul politician care pleacă de lângă Vladimir Putin
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat miercuri că Chubais a demisionat din funcția sa, dar nu a precizat de ce.
„Dacă a plecat sau nu este problema lui personală”, a spus Peskov, conform themoscowtimes.com.
Chubais se află în Turcia și nu intenționează să se întoarcă în Rusia, au declarat două surse apropiate lui pentru site-ul de știri RBC.
Chubais a fost trimisul climatic al Kremlinului, încercând să împingă Rusia să adopte mai multe politici ecologice în fața opoziției interne acerbe, a unui puternic lobby energetic și a unui președinte care a pus la îndoială anterior natura umană a schimbărilor climatice.
El a fost o figură puternică la începutul anilor 1990, arhitectul controversatei eforturi de privatizare a Rusiei și a tranziției acesteia la o economie de piață. El l-a adus pe Putin la Kremlin, oferindu-i primul său loc de muncă la Moscova și a reușit să rămână în favoarea peste două decenii de guvernare a lui Putin, deoarece multe alte figuri importante din epoca lui Boris Elțin au fost alungate.
Nu a existat aproape nicio opoziție publică față de războiul Rusiei din Ucraina din partea elitei politice a țării, iar Putin i-a catalogat pe cei care se opun acțiunilor sale „trădători și ticăloși”.
„Moscova are voința de a apăra cultura rusă în Ucraina”
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova are „spiritul și voința de a apăra cultura rusă în Ucraina”, într-un discurs televizat adresat studenților de la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova.
După cum a raportat BBC, narațiunea Kremlinului, transmisă prin mass-media pro-guvernamentală, este că trupele luptă cu naziștii și fasciștii și apără patria-mamă. Lavrov a mai spus că discuțiile dintre cele două părți au fost „dificile”, deoarece Ucraina „își schimbă constant poziția”.
În plus, a criticat sugestiile Poloniei ca o misiune de menținere a păcii să fie înființată în Ucraina.
„Acesta va fi ciocnirea directă dintre forțele armate ruse și cele ale NATO, pe care toată lumea nu numai că a încercat să o evite, dar a spus că nu ar trebui să aibă loc în principiu”, a spus acesta.