27 apr. 2022 | 09:14

Primul caz de gripă aviară H3N8 la oameni, depistat în China la un copil de patru ani

ULTIMA ORĂ
Primul caz de gripă aviară H3N8 la oameni, depistat în China la un copil de patru ani

În China a fost descoperit primul caz de infecție umană cu tulpina H3N8 a gripei aviare, au anunțat, marți, autoritățile sanitare, care au precizat că riscul de răspândire a virusului în rândul oamenilor este scăzut. Se știe că H3N8 circulă din 2002, după ce a apărut, pentru prima dată, la păsările din America de Nord. Gripa aviară infectează cai, câini și foci, dar nu a fost detectată anterior la om.

China raportează primul caz uman de gripă aviară H3N8

Pacientul infectat este un băiețel de patru ani, din provincia centrală Henan. Inițial, copilul a făcut febră și a prezentat simptome specifice unei răceli. Potrivit Comisiei Naționale de Sănătate, niciun contact apropiat nu a fost depistat pozitiv la virusul H3N8. Micuțul a luat gripa de la găinile și ciorile crescute de familia sa. Părinții acestuia cresc pui acasă și locuiesc într-o zonă populată de rațe sălbatice, a spus NHC într-un comunicat.

Riscul unei epidemii pe scară largă este scăzut

Până acum, tulpina H3N8 a fost detectată în alte părți ale lumii la cai, câini, păsări și foci, dar nu au fost raportate cazuri la om, a subliniat NHC. De asemenea, Comisia susține că, în urma unei evaluări, s-a stabilit că varianta nu are deocamdată capacitatea de a infecta efectiv oamenii, iar riscul unei epidemii pe scară largă este scăzut.

Circulă multe tulpini aviare din cauza păsărilor numeroase

Trebuie precizat că multe tulpini diferite de gripă aviară sunt prezente în China, iar unele variante infectează sporadic oamenii, de obicei pe cei care lucrează cu păsări de curte. În 2021, China a raportat primul caz de H10N3 la om.

Această țară asiatică are crescătorii uriașe de păsări domestice și sălbatice din mai multe specii, creând un mediu ideal pentru ca virusurile aviare să se amestece și să sufere mutații.

Avertisment pentru populație

NHC a avertizat populația să stea departe de păsările moarte sau bolnave și să caute imediat tratament pentru febră sau simptome respiratorii.

Gripa aviară apare în principal la păsările de curte și cele sălbatice. Cazurile de transmitere la oameni sunt extrem de rare. Tulpinile H5N1 și H7N9 de gripă aviară, detectate în 1997, respectiv 2013, au fost responsabile pentru majoritatea cazurilor de îmbolnăvire la om, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA.

Citește și Autoritățile din Beijing, în alertă din cauza cazurilor covid-19. Oamenii se aprovizionează cu alimente, de teama restricțiilor

Infecțiile umane cu gripă zoonotică sau transmisă de animale sunt, „în primul rând, dobândite prin contact direct cu animale infectate sau medii contaminate, dar nu au ca rezultat transmiterea acestor virusuri la oameni”, a menționat Organizația Mondială a Sănătății.