25 feb. 2022 | 08:38

Primești bani de la RCA, dacă îți vinzi mașina: ce trebuie să știi, cum procedezi

ACTUALITATE
Primești bani de la RCA, dacă îți vinzi mașina: ce trebuie să știi, cum procedezi

Când vine vorba de asigurarea obligatorie auto, aceasta vine la pachet cu o serie de particularități mai puțin cunoscute de către șoferi. De exemplu, în anumite condiții, poți primi bani înapoi de la asigurator pentru RCA.

Proprietarii de autoturisme care decid să-și vândă mașina, au dreptul să-și recupereze o parte din suma plătită pentru asigurarea obligatorie auto. Aceasta se calculează raportat la perioada rămasă până la expirarea RCA-ului. La fel se întâmplă, de exemplu și în cazul rovinietei. Dacă te afli în această situație, primul demers pe care trebuie să-l faci este să te adresezi asiguratorului. Există însă câteva particularități pe care ar trebui să le ai în vedere.

Ce spune legea despre recuperarea banilor de la RCA

Recuperarea parțială a banilor plătiți pe asigurarea RCA se face în baza legii 132/2017. Documentul stabilește că în cazul vânzării mașinii, “atunci când asiguratul a plătit integral sau în rate prima de asigurare, acesta este îndreptățit să o recupereze proporțional cu perioada neexpirată a contractului RCA”.

În practică, legea menționează că recuperarea parțială a banilor este posibilă în situația în care contractul RCA încetează, iar asta se poate întâmpla într-una din două situații, când se transmite dreptul de proprietate asupra vehiculului sau când acesta este radiat. În ambele cazuri, trebuie să te prezinți cu documentele justificative la asigurator.

În ceea ce privește refuzul decontării sumei, se poate întâmpla într-o singură situație, dacă nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurării. Cu alte cuvinte, mai vezi bani înapoi doar în situația în care nu ai fost implicat într-un accident auto din cauza ta.

Pentru a-ți recupera bani de la asigurator, în momentul în care îți vinzi sau îți radiezi autoturismul, ai nevoie de următoarele acte:

  • o cerere completată (mulți asigurători au propriul model);
  • polița RCA pentru care se cere restituirea banilor;
  • document doveditor de plată a poliței (chitanță, ordin de plată etc.);
  • copie a cărții de identitate;
  • documentul ce dovedește vânzarea sau radierea vehiculului;
  • extras de cont (pentru codul IBAN).
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele