05 mai 2022 | 08:14

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, urmărit penal pentru ucidere din culpă, în dosarul accidentului de la Biblioteca Națională

ULTIMA ORĂ
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, urmărit penal pentru ucidere din culpă, în dosarul accidentului de la Biblioteca Națională

Apar noi detalii în cazul accidentului de muncă de la Biblioteca Națională, unde doi oameni și-au pierdut viața. Edilul Robert Negoiță ar fi primit miercuri calitatea de suspect de ucidere din culpă.

Potrivit Buletin de București, primarul Sectorului 3 a fost citat miercuri, în fața instanței, unde i s-a comunicat calitatea de suspect.

Robert Negoiță, susoect de ucidere din culpă, în cazul accidentului de la Biblioteca Națională

Negoiță a ajuns în fața judecătorilor alături de un avocat și a refuzat să spună vreun comentariu. Acesta a explicat că vrea să vadă cu ateție ceea ce conține dosarul și care sunt probele prezentate împotriva lui. Aceeași calitate, de suspect, o mai are încă o persoană.

Incidentul tragic a avut loc pe 2 august, 2021, în București. Nu mai puțin de șase angajați care lucrau pe un șantier de lângă Biblioteca Națională au fost înghițiți de un mal de pământ.

Doi dintre muncitori au fost găsiți fără suflare de forțele de ordine, iar ceilalți patru au primit îngirjiri medicale și au reușit să scape. Ultima victimă nu a mai avut nicio șansă după ce pompierii au găsit-o abia după cinci ore de la producerea accidentului de muncă. Șantierul aparținea Primăriei Sectorului 3.

Cele trei firme care desfășurau lucrările de acolo sunt Direcția Administrarea Domeniului Public Sector 3 pentru lucrări de amenajare drum și borduri, Algorithm Residențial S3, lucrări de armare și Algorithm Construcții S3 la lucrări de săpătură și taluzare. Conform aceluiași raport, lucrările executate constau în realizarea unui șanț cu o lungime de circa 32 m, lățime 3 m și o adâncime cuprinsă între 2.2 m și 3.8 m iar malurile de pământ nu au fost sprijinite.

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei, venise cu explicații clare după tragedia în care și-au pierdut viața doi oameni. Acesta menționase că zona unde a avut loc incidentul nefericit era instabilă, „profund necoeziv” și aparținea zonei inundabilă a Dâmboviței. Acesta a adăugat că astfel de lucrări trebuie analizate bine și luate mai multe seturi de măsuri de precauție și întărire. Cele trei firme puteau să asigure zona cu paleți de lemn, a pereților unui șanț, în cazul unui șantier pe un astfel de teren. În acest sens există prevederi clare în legislație.

Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani. Pe durata acestei perioade, Robert Negoiţă a refuzat să facă orice declaraţii privind cele întâmplate.