Prețurile de la pompă, sub lupă: din clipă în clipă e așteptat marele moment. Ce urmează pentru toți șoferii

Prețurile de la pompă, sub lupă: din clipă în clipă e așteptat marele moment. Ce urmează pentru toți șoferii

Ochii șoferilor din întreaga lume sunt ațintiți, în acest moment, pe prețurile afișate de benzinării. Din moment în moment e așteptată o reducere a costului la carburant, în contextul în care prețul țițeiului tocmai a înregistrat o depreciere notabilă.

Datele oficiale de pe piața internațională a aurului negru arată că petrolul a suferit o scădere importantă de preț, pe fondul reapariției problemelor pandemice în China.

Mai exact, preţurile petrolului au scăzut luni cu aproape 6%, după ce centrul financiar chinez Shanghai a introdus o carantină pentru a reduce creşterea infecţiilor de Covid-19.

Reapariția cazurilor de Covid-19 remodelează piața internațională de petrol

Conform analiștilor economici, pe fondul acestei izbucniri de infecții din China, e alimentată temerea unui scenariu în care cererea ar putea fi puternic afectată.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 7,13 dolari, sau cu 5,9%, la 113,52 dolari pe baril până la ora 17:04 GMT (20:00 ora României).

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă în SUA, au scăzut cu 6,77 dolari, sau cu 5,9%, la 107,13 dolari pe baril.

Perioada pe care o traversăm aduce un val de volatilitate pe toate piețele de mărfuri ale lumii, iar petrolul a resimțit din plin, la preț, invazia provocată de Rusia în țara vecină, consemnând creșteri semnificative în ultimele săptămâni. Amintim faptul că, săptămâna trecută, preţul petrolului Brent a crescut cu aproape 12%, în timp ce cotaţia WTI a crescut cu aproape 9%.

Totuși, ieftinirea din prezent alimentează speranțele șoferilor din întreaga lume cu privire la o diminuare a prețurilor la pompă. Din moment în moment am putea asista la scădere de preț, sunt de părere unii analiști economici, în timp ce alții preferă să rămână sceptici și să considere că ar trebui să ne obișnuim cu prețurile mari la benzină și motorină, deoarece traversăm un curent inflaționist generalizat, de care nu vom scăpa în următoarele luni.

Citește și: