05 sept. 2022 | 19:03

Președinția UE, întâlnire cu miniștrii de Interne din România, Bulgaria și Croația pentru aderarea la Schengen

ULTIMA ORĂ
Președinția UE, întâlnire cu miniștrii de Interne din România, Bulgaria și Croația pentru aderarea la Schengen

Președinția cehă a Uniunii Europene a convocat miniștrii de interne din țările care urmează să adere la Spațiul Schengen, pe 13 septembrie, la Praga. Miniștrii de interne din România, Bulgaria și Croația vor fi prezenți pentru o analiză în vederea aderării la Schengen, conform prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan.

Întâlnire la nivel înalt privind aderarea României la Schengen

„Vicepremierul ceh Vit Rakušan, totodată ministru de Interne, a afirmat acum câteva minute în Comisia LIBE (Libertăți civile, Justiție și Afaceri Interne) a Parlamentului European că una dintre ambițiile Președinției cehe a UE este urgentarea procedurilor privind aderarea României, Bulgariei și Croației”, a scris Rareș Bogdan pe pagina sa de Facebook.

„Președinția Consiliului UE a invitat miniștrii de Interne din România, Bulgaria și Croația la Praga pe 13 Septembrie pentru a analiza situația aderării la Schengen. «Trebuie luate măsuri ca România și Bulgaria, care îndeplinesc condițiile tehnice încă din 2011, să poată beneficia de acest statut», a adăugat vicepremierul. El a subliniat că «totul depinde de a doua rundă a acestei discuții, programată pentru sfârșitul lunii septembrie»”, a adăugat eurodeputatul PNL.

„Mulțumim, așteptăm lucruri concrete! Românii au cheltuit enorm pentru securizarea frontierelor, îndeplinesc criteriile tehnice din 2011, deci a-i tine la ușă e nedrept, ca să nu mai spun că e imoral. Ungaria, cel mai eurosceptic stat membru, ca sa fiu elegant, e in Schengen, iar România, cel mai eurooptimist, nu e. Dacă asta e normal…”, încheie prim-vicepreședintele PNL.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc toate condițiile pentru aderare.

„Schengen este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene și ar trebui să o protejăm și să o dezvoltăm. Acest lucru înseamnă, de altfel, eliminarea decalajelor rămase”, a declarat el, potrivit textului unui discurs care urmează să fie rostit la Praga.

„Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele tehnice pentru o aderare deplină. Voi depune eforturi pentru ca acestea să devină membri cu drepturi depline.”