Președintele Turciei anunță noi negocieri de pace între Ucraina și Rusia. Recep Tayyip Erdogan se întâlnește cu Putin
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat, luni, 2 mai, că „cel mai probabil” va avea o întâlnire cu Vladimir Putin în această săptămână. Capitala Turciei, Ankara, sau orașul Istanbul „ar fi punctul de soluționare pentru pașii care trebuie făcuți” în vederea reducerii tensiunilor din estul Ucrainei, a spus oficialul după ce a participat la rugăciuni.
Noi discuții de pace între Ucraina și Rusia
Capitala Ankara, care are legături de prietenie atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, este implicată activ în eforturile diplomatice pentru o încetare a focului între cele două țări rivale. Turcia a găzduit, luna trecută, discuții ale delegațiilor ruse și ucrainene și a reiterat propunerea pentru un summit la care să participe Putin și Zelenski.
Președintele Turciei se întâlnește cu Putin
La începutul lunii martie, Turcia i-a reunit, de asemenea, pe miniștrii de Externe ai Rusiei și Ucrainei în orașul balnear Antalya din sudul țării, prima întâlnire a înalților oficiali guvernamentali din cele două părți de la începutul războiului, care durează de aproape 70 de zile. S-a discutat și despre problema coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor blocați și a răniților.
„Facem tot felul de pași în procesul de accelerare a evacuărilor în Ucraina”, a dat asigurări președintele Turciei.
Până acum, guvernul de la Ankara a facilitat evacuarea a zeci de civili din orașul portuar ucrainean Mariupol. Menționând că ambele părți doresc un anumit sprijin din partea Turciei în ceea ce privește exporturile de cereale, Recep Tayyip Erdogan a spus că va discuta aceste probleme cu Putin.
Erdogan speră că invazia rusă a Ucrainei poate consolida puterea regională turcă
Pe măsură ce își continuă invazia Ucrainei, Rusia se confruntă cu o izolare internațională tot mai mare, inclusiv cu o listă extinsă de sancțiuni. Deși nu este tocmai o țară paria, Kremlinul se poate baza acum pe puțini aliați. Alte state au rămas în esență neutre, inclusiv China, monarhiile din Golful Persic și Turcia.
Ankara s-a ferit să lanseze sancțiuni împotriva Moscovei
Guvernul lui Erdogan a condamnat Rusia pentru agresiune, dar nu s-a alăturat eforturilor globale de a o sancționa. În schimb, Turcia a încercat să parcurgă o altă cale, propunându-se un potențial pacificator și mediator pentru negocierile dintre Rusia și Ucraina. În același timp, Ankara a criticat și NATO, alianța militară occidentală de care aparține Turcia, pentru că, în opinia sa, nu a făcut prea multe pentru a calma tensiunile.
Mesajul a fost articulat recent de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, care a spus că, „pentru a slăbi Rusia, unele țări NATO nu vor pace, în timp ce Ucrainei nu prea îi pasă de ele”.
Acord semnat cu Zelenski
Anul trecut, Turcia a pompat aproximativ 4,5 miliarde de dolari în Ucraina, devenind cel mai mare investitor străin din țară. Pe 3 februarie, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să-și lanseze invazia, Erdogan și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au semnat la Kiev un acord care vizează creșterea comerțului anual la 10 miliarde de dolari.