24 mart. 2022 | 10:41

Președintele Iohannis a semnat legea. A devenit obligatoriu în toată România pentru toți cei care oferă aceste servicii

ACTUALITATE
Președintele Iohannis a semnat legea. A devenit obligatoriu în toată România pentru toți cei care oferă aceste servicii

Cea mai nouă legea promulgată de președintele Klaus Iohannis aliniază România la practicile europene din domeniu. Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră faptul că a devenit obligatoriu și pentru românii care activează în acest domeniu.

Înainte de finele zilei de ieri, președintele țării a semnat decretele de promulgare a mai multor legi importante, conform datelor din comunicatul Administrației Prezidențiale. Una dintre legile ce urmează să apară în Monitorul oficial vizează modificarea art. 67 alin. (2) din Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere (PL-x 423/04.10.2021), se arată în comunicatul oficial de miercuri, 23 martie.

Ce s-a schimbat în România, conform noii legi

Schimbarea pe care toți taximetriștii trebuie să o aibă în vedere și care, din păcate, va implica niște costuri suplimentare, vizează geamurile securizate. Acestea sunt obligatorii, în conformitate cu normele europene în vigoare care au fost transpuse în legislația de pe meleaguri mioritice. Deși este improbabil ca un taximetrist să primească o amendă pentru această situație în trafic, în cazul următoarei inspecții periodice, nu va mai putea să obțină certificatul de la RAR (Registrul Auto Român), în absența geamurilor securizate.

„În cazul taxiurilor, RAR nu va elibera certificatul de agreare, dacă geamurile acestora nu respectă prevederile Regulamentului nr. 43 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) – Dispoziţii uniforme privind omologarea materialelor pentru geamurile din sticlă securizată şi instalarea acestora pe vehicule”, se arată în document, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, pentru taximetriști există și o veste bună. Aceștia vor putea să utilizeze în regim de taxi autoturisme cu geamuri fumuri, cu folie aplicată ce duce la o transparență redusă. Era imposibil în trecut. Principalele motive ale schimbării sunt că geamurile fumurii reduc semnificativ utilizarea instalației de climatizare și, implicit, poluarea. În plus, duce la creșterea confortului pasagerilor prin protecția UV oferită.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele