Președintele chinez Xi Jinping se întâlnește cu Vladimir Putin, în Uzbekistan

Președintele chinez Xi Jinping se întâlnește cu Vladimir Putin, în Uzbekistan

Președintele chinez Xi Jinping se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său rus Vladimir Putin în Uzbekistan, a anunțat agenția de presă rusă de stat Tass.

Întâlnire între Putin și Xi Jinping

Xi va sta de vorbă cu Putin în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai de la Samarkand, a declarat miercuri ambasadorul Rusiei în China, Andrey Denisov, potrivit raportului. Evenimentul se desfășoară în perioada 15-16 septembrie.

Întâlnirea lor va marca prima dată când cei doi lideri vor vorbi personal de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

„Plănuim o întâlnire serioasă, cu drepturi depline, a liderilor noștri, cu o agendă detaliată, la care lucrăm acum, de fapt, împreună cu partenerii noștri chinezi”, a declarat Denisov, citat.

„Ne pregătim în mod activ pentru aceasta”, a declarat ambasadorul rus în China, Andrei Denisov, reporterilor, potrivit agenției de știri TASS.

Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată în februarie, chiar înainte ca Moscova să își lanseze invazia neprovocată în Ucraina.

China a încercat să meargă pe o linie între a critica Rusia pentru război și a evita încălcarea sancțiunilor internaționale impuse Moscovei pentru agresiunea sa.

China a acuzat SUA și NATO pentru că a provocat Moscova

Beijingul a acuzat Statele Unite și NATO pentru provocarea Moscovei și a condamnat sancțiunile punitive impuse Rusiei. La rândul său, Kremlinul a sprijinit China pe fondul tensiunilor în creștere cu Washingtonul, care au fost exacerbate de o vizită recentă în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

În plus, forțele chineze au participat luna aceasta la exercițiile militare Vostok-2022 din Rusia.

Cu o zi înainte de a ateriza în Uzbekistan, Xi va efectua o vizită oficială în Kazahstan, în prima sa călătorie în străinătate de la pandemia COVID-19.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului kazah de Externe, Aibek Smadiyarov, a declarat la începutul acestei săptămâni că liderul chinez va purta discuții cu omologul său kazah Qasym-Zhomart Toqaev la Nur-Sultan pe 14 septembrie.

La summitul OCS din Uzbekistan vor participa China, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan, India și Pakistan.

Iranul are statutul de membru în curs de aderare – se așteaptă să se alăture oficial grupului în aprilie 2023 – în timp ce Afganistan, Belarus și Mongolia sunt state observatoare.