09 aug. 2022 | 19:42

Presa de la Kremlin, amenințare nucleară: „Două rachete vor fi lansate spre SUA și Marea Britanie”

ULTIMA ORĂ
Presa de la Kremlin, amenințare nucleară: „Două rachete vor fi lansate spre SUA și Marea Britanie”

Un invitat al unei televiziuni rusești a lansat cea mai recentă amenințare nucleară în presa controlată de Kremlin, afirmând că ar putea fi lansate rachete asupra SUA și a Marii Britanii.

Amenințare nucleară din Rusia

Comentariul a fost făcut în timp ce soarta centralei nucleare din Zaporojie era discutată în ediția de luni a emisiunii Vremya Pokazhet de pe Primul Canal al Rusiei.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) este din ce în ce mai alarmată de acțiunile militare la instalația situată la aproximativ 140 de mile nord-est de orașul port Mariupol, ocupat de Rusia.

Aceasta a avertizat că bombardarea centralei creează un „risc real de dezastru nuclear”, în condițiile în care Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardarea instalației.

 Televiziunea de stat rusă a discutat în repetate rânduri despre lovituri nucleare asupra orașelor occidentale care sprijină Ucraina în invazia împotriva agresiunii rusești.

„Dacă, Doamne ferește, centrala nucleară din Zaporojie este avariată și se întâmplă un dezastru, două rachete vor ateriza instantaneu în centrele voastre de decizie”, a declarat Iuri Kot, „una la Washington și cealaltă la Londra”.

Videoclipul a fost postat pe Twitter de Francis Scarr de la BBC Monitoring, care a scris: „pentru aceia dintre voi care sunt poate îngrijorați de absența amenințărilor recente cu rachete nucleare la televiziunea de stat rusă, astăzi a apărut una nouă”.

Televiziunile de stat rusești au făcut propagandă cu privire la invazia Ucrainei, în care invitații și prezentatorii s-au lăudat cu capacitățile de arme nucleare ale țării lor și au amenințat cu posibile atacuri.

Amenințările Rusiei continuă

Aceste amenințări au fost intensificate în urma testării cu succes a rachetei continentale internaționale Sarmat (ICBM).

Invitații televiziunilor au spus că capitalele țărilor occidentale care susțin Kievul ar putea fi ținte pentru puterea nucleară a Rusiei, deși nu vorbesc despre sistemele de apărare antirachetă ale Europei sau despre perspectiva ca NATO să riposteze dacă unul dintre membrii săi ar fi atacat.

Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin a declarat la începutul acestei luni că „nu pot exista învingători într-un război nuclear și că acesta nu ar trebui să fie declanșat niciodată”.

Sprijinul militar pe care Kievul l-a primit din partea Marii Britanii și a SUA și a aliaților lor a fost un motiv de dispută considerabil pentru Rusia.

SUA și Ucraina au declarat că sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS) furnizate de americani au ajutat forțele Kievului să lovească centrele de comandă și depozitele de muniție rusești.

În iulie, Olga Skabeyeva a declarat la canalul Russia-1 că sprijinul militar american pentru Ucraina ar putea face ca războiul să se extindă într-un conflict între Rusia și NATO, spunând telespectatorilor: „vom merge până la Varșovia”.